U Sloveniju dnevno ulazi otprilike tri tisuće izbjeglica

U Sloveniju dnevno ulazi otprilike tri tisuće izbjeglica

Foto: FAH

U DVA I POL mjeseca izbjegličke krize u Sloveniju je ušlo 379.000 izbjeglica, a od početka ove godine u prosjeku tri tisuće na dan, objavila je u ponedjeljak slovenska policija koja od 2016. prestaje objavljivati podatke na dnevnoj bazi o priljevu koji je zaoštrio odnose s Hrvatskom, a sve su glasnije i kritike na račun premijera Mire Cerara. 

Nešto veći priljev zabilježen je u nedjelju kada je u 4 vlaka iz Slavonskog Broda u Dobovu stiglo 3646 migranata koji su odmah registrirani, te vlakovima i autobusima predani austrijskom graničnom nadzoru.

Takav dnevni priljev slovenska vlada još drži prevelikim, a premijer Miro Cerar prošlog je tjedna izrazio očekivanje što skorijeg sastanka s s predstavnicima nove hrvatske vlade radi dogovora o većoj kontroli izbjeglica i njihova identiteta.

Zbog bojazni da bi na proljeće preko Slovenije za Europu mogao krenuti još veći migrantski val s Bliskog istoka te Afrike slovenska vlada ustraje da do daljnjega na granici s Hrvatskom treba ostati bodljikava žica koju je počela postavljati 11. studenoga, dva tjedna nakon što je s Hrvatskom dogovoreno organizirano prebacivanje migranata vlakovima u Dobovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi novinari nasjeli na "Cerarov spin"

Iako su neke ankete pokazale da slovenska javnost uglavnom podržava Cerarovu odluku o postavljanju ograde na dijelu granice s Hrvatskom, zadnjih su tjedana ojačale kritike na njegov račun da je reagirao "panično", a ne racionalno te da je poslao prejaku "simboličku poruku" kako Slovenija ne želi biti koridor za izbjeglice zbog rizika za vlastitu sigurnost i za schengensku Europu.
Opravdanost postavljanja bodljikave žice su uz ekološke udruge i lokalno stanovništvo kritizirale i pojedine javne osobe i dio medija.

Ljubljanski "Dnevnik" u komentaru navodi da su i mnogi novinari nasjeli na "Cerarov spin", pristajući na njegovu tezu da je žicom osigurao schengensku granicu i spriječio da u Sloveniju nekontrolirano dolaze izbjeglice.

Priča o žici kao učinkovitom  instrumentu zaštite  granice puka je fikcija i povijesni falsifikat, a Cerarov narativ kako se Hrvatska nije u potpunosti odrekla disperziranog slanja izbjeglica na slovensku granicu dijabolizira na određen način susjednu državu i pretvara je u "zlonamjernog neprijatelja", navodi u komentaru Tadej Troha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara