U slučaju Lora završen dokazni postupak

DOKAZNI postupak protiv osmorice bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojno istražnom centru Lora 1992. godine u Splitu završen je danas iznošenjem obrane posljednje dvojice optuženika.

I Ante Gudić i Anđelko Botić pred Vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu izjavili su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice koja ih tereti za zlostavljanje i smrt dvojice zatvorenika.

Optuženi Botić ustvrdio je kako je "Kriminalistička služba Vojne policije, ili onaj tko im je tako naredio, napravila sve da zamaskira slučaj smrti zatvorenika". "Djelatnici kriminalističke službe sugerirali su mi da kažem da je Bulović pokušao bježati, a ja sam to odbio i, na žalost, zbog toga sam već dvije i pol godine u zatvoru za nešto što nisam napravio", rekao je Botić.

Gudić i Botić u optužnici se najčešće spominju pri pokušaju bijega civila Nenada Kneževića i smrti njega i drugog zatvorenika Gojka Bulovića.

Optuženi Gudić izjavio je kako nije sudjelovao u ispitivanju i psihičkom te fizičkom zlostavljanju zatvorenika već da su to radili drugi pripadnici Vojne policije i SIS-a.

Zanijekao je i da je na bilo koji način povezan s Bulovićevom smrću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pokušaja bijega Knežević je fizički nasrnuo na stražara Botića da bi potom preskočio ogradu, a stražari su zapucali prema njemu. Što je s njim kasnije bilo, nisu mogli reći jer je Gudić ozlijeđenog Botića odveo u zatvorsku ambulantu.

Za Bulovićevu su smrt, kako su izjavili, doznali tek dan kasnije, a u noći kada je umro smjenu su predali u 22 sata kada je Bulović bio živ.

Gudić je prigovorio na iskaze svjedoka iz SiCG i BiH, posebno bivšeg zatvorenika Čučka, koji je na glavnoj raspravi tvrdio kako je bio nazočan pokušaju bijega zatvorenika Nenada Kneževića koji je tada ranjen te je nakon nekoliko dana preminuo u splitskoj Bolnici.

Gudić je rekao da Čučak "niti u jednom trenutku nije bio nazočan premještanju zatvorenika", koje je prethodilo pokušaju bijega. Kazao je kako nitko od zatvorenika tada nije bio u zatvorskom krugu - šetnici, već su svi bili u ćelijama, pa tako i Čučak. "Jedino je zatvorenik Vladimir Žarković pomagao u prenošenju stvari", izjavio je Gudić.

Suđenje bi trebalo završiti idućega tjedna kada će završne riječi iznijeti optužba i obrana. Do tada je najavljena i promjena optužnice, sukladno naputku Vrhovnog suda koji je lani ukinuo oslobađajuću presudu iz 2002. godine.

Suđenju su nazočna četvorica optuženika, a ostali su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara