U Španjolskoj uhićena bivša argentinska predsjednica Isabel Peron

ŠPANJOLSKA policija je danas u gradu Villanueva de Canada uhitila Isabel Peron, 75-godišnju bivšu predsjednicu Argentine koju vlasti njene domovine traže zbog likvidacije ljevičarskih aktivista tijekom tzv. "prljavog rata" 1970-ih.

Isabel Peron je godine 1974. postala druga predsjednica države u povijesti, naslijedivši na tom položaju preminulog supruga - karizmatskog generala i populističkog vođu Juana Perona.

Međutim, to je dostignuće uskoro postalo zasjenjeno očitom nesposobnošću predsjednice da se suoči s ozbiljnim ekonomskim problemima koji su u to vrijeme mučili Argentinu, kao i sve dubljim i krvavijim raskolom unutar samog peronističkog pokreta. Peronisti su se tada podijelili na dva krila - lijeve "montonerose" te desno krilo koje je stvorilo svoju paravojnu formaciju "AAA".

Sukobi između dviju frakcija su s vremenom počeli eskalirati u fizičke likvidacije i oružane obračune poznate pod nazivom "Prljavi rat". Pri tome je "AAA" počela djelovati kao eskadron smrti. Smatra se da je Isabel Peron simpatizirala desno krilo i "AAA", s obzirom da je jedan od neslužbenih vođa te organizacije, Jose Lopez Rega, bio njen osobni prijatelj i duhovni savjetnik.

Sve dok vojska 1976. godine nije izvela puč, u Argentini je najmanje 1500 ljudi palo kao žrtva političkog nasilja. Međutim, dokumenti koji su odnedavno pronađeni navodno ukazuju da su neke likvidacije bile pismeno odobrene od strane predsjednice.

Nakon puča Isabel Peron je pet godina provela u kućnom pritvoru, da bi 1981. godine otišla u izgnanstvo u Španjolsku gdje je nastavila živjeti i nakon povratka demokracije. Poznata je po tome što se često nalazi u društvu obitelji bivšeg španjolskog diktatora Francisca Franca.

Uloga Isabel Peron u "prljavom ratu" je dugo bila zasjenjena još krvavijim razdobljem argentinske vojne hunte koja je vladala između 1976. i 1983. godine te kojoj se pripisuje između 6000 i 30.000 žrtava.

Isabel Peron je uhićena temeljem uhidbenog naloga kojeg je izdao argentinski sudac Raul Acosta koji istražuje nestanak ljevičarskog aktivista Hectora Alda Fagettija Gallega kojeg su 1976. godine uhitili pripadnici tajne službe.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara