U Splitu osumnjičeni za štetu od 146,6 milijuna kuna

ODJEL gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave splitskodalmatinske u suradnji s MUP-om i Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu podnio je kaznene prijave protiv dviju žena i trojice muškaraca, odgovornih osoba jednog osiguravajućeg društva, zbog više kažnjivih djela gospodarskog kriminala kojima su to društvo i njegove dioničare oštetili za više od 146,6 milijuna kuna.

Kažnjiva djela počinili su od 1993. do 2003. godine, a višemjesečnom obradom među ostalim je utvrđeno kako su udio malih dioničara u vlasništvu tvrtke nezakonito s 34 sveli na 3 posto.

Policija ne navodi identitet osumnjičenih, niti o kojoj se tvrtki radi, no neslužbeno se doznaje da je riječ o Euroherc osiguranju.

Osumnjičeni su, suprotno Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu društva, s imena dioničara-osnivača prenijeli dionice na sebe i druge dioničare promijenivši tako vlasničku strukturu. Na temelju toga održavali su i skupštine društva donoseći nelegalne odluke, lišivši prave vlasnike dionica višemilijunskih dividendi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dionice su nezakonito kupovali novcem društva te zaduženja po kreditima zatvarali iz dividende.

Utvrđeno je, uz ostalo, i da društvo nema Knjigu dionica, niti potpunu zbirku isprava te da je odluka o osnivanju društva krivotvorena, a na temelju čega su provedene posljednje četiri dokapitalizacije društva.

Osumnjičeni nisu postupali ni po pravomoćnim sudskim presudama kako bi održavali nezakonito stečenu vlasničku strukturu, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Postupak protiv petero osumnjičenih provodi se redovitim putem, što znači da neće biti privedeni istražnom sucu niti pritvoreni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara