U Splitu otvorena izložba ´Hrvatsko slikarstvo onda i sad´

Izložbu ´Hrvatsko slikarstvo onda i sad´ otvorio je večeras u splitskoj Galeriji umjetnina ministar kulture Antun Vujić.

Izloženi su radovi Lovre Artukovića, Vatroslava Kuliša, Željka Kipkea, Željka Lapuha, Nine Ivančić, Zlatana Vrkljana, Damira Sokića, Dalibora Jelavića, Duje Jurića, Igora Rončevića i Antuna Borisa Švaljeka.

Kako je kazao Miroslav Gašparović, autor izložbe koja je prvi put postavljena u početku godine u Ljubljani, riječ je o umjetnicima različitih slikarskih poetika i umjetničkih svjetonazora, izrazitih osobnosti, koji su se na hrvatskoj likovnoj pozornici pojavili potkraj 70-ih godina 20. stoljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku zapazila ih je kritika i publika, a u proteklih 20-ak godina sudjelovali su na uglednim međunarodnim izložbama i samostalno izlagali u poznatim izložbenim prostorima. Tom izložbom, kazao je Gašparović, dogodilo se svojevrsno generacijsko okupljanje umjetnika koji su svaki na svoj način bitno utjecali na hrvatsko slikarstvo u proteklih 20-ak godina.

Naziv izložbe ´Onda i sad´ proizišao je iz sučeljavanja ranih i suvremenih djela te je moguće usporediti put koji je svaki od tih umjetnika prošao u tom razdoblju te stanje u hrvatskom slikarstvu prije 20 godina i danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara