U Srbiji od početka krize 400.000 ljudi ostalo bez posla

Foto: B92

OD POČETKA krize u Srbiji je bez posla ostalo 400.000 ljudi, a javni dug se približio iznosu od 45 posto BDP-a, što dovoljno govori u koliko se lošoj situaciji zemlja nalazi i u koliku bi dubiozu zapala ako bi se plaće povećale za samo jedan posto, rekli su jučer predstavnicima sindikata stalni predstavnik i šef misije MMF-a u Srbiji Bogdan Lissovolik i Albert Jaeger, javlja srpski list Danas.

Predstavnici sindikata bili su, prema riječima predsjednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranke Savić, "zatečeni brojkom" o broju izgubljenih radnih mjesta. Naime, podatak koji su srpski sindikati imali nije prelazio brojku od 280.000. "Rekli su nam da je izgubljeno 400.000 radnih mjesta i da je taj podatak apsolutno točan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htjela da iznese u javnost", istaknula je.

Kazala je i kako im je iz MMF rečeno da Srbija u ovakvoj situaciji ne može očekivati nove investicije jer je klima za ulaganje "nestabilna".

Ona kaže i da su sindikati bili složni u tome da ne žele da MMF svoju misiju u Srbiji završi ovim posjetom jer se boje da bi bez njihovog prisustva vlada "novac od Telekoma, na primjer, iskoristila u svrhe predizborne kampanje". I Jaeger i Lissovolik su se na ovu konstataciju nasmijali i rekli da njihov ostanak ne ovisi od njih već od Vlade Srbije.

Prema njezinim tvrdnjama, jedini apel MMF bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plaća u javnom sektoru i mirovina, kao i granice iznad kojih ne smiju ići budžetski deficit (4,1 posto BDP-a) i javni dug (45 posto BDP-a) jer vjeruju da bi mogao "očuvati stabilnost zemlje u ekonomskom smislu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara