U Srbiji otkriven kamp za obuku vahabita

SRPSKA policija je u blizini Novog Pazara otkrila kamp i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici terorističke skupine vahabita te je tom prilikom uhićeno četvero osumnjičenika, prenosi B92.

Policija je privela Mirsada Prentića (1977.), Fuada Hodžića (1974.), Vahida Vejselovića (1984.) i Senada Vejselovića (1983.). Sva četvorica uhićenika su iz Novog Pazara. Jedan od osumnjičenih je pobjegao prilikom policijske akcije privođenja te za njim policija intenzivno traga. Prema riječima Ćamila Hubića, predsjednika Okružnog suda u Novom Pazaru, sutra bi uhićene vahabite trebao saslušati istražni sudac.

Prema policijskom priopćenju, pronađene su velike količine plastičnog eksploziva sa satnim mehanizmom, meci za puške različitog kalibra, zaštitne maske i pribor za čišćenje oružja, različite vrste vojničkih uniforma, odjeće i opreme, bombe, kompasi, dvogledi, noževi, geografske karte, priručnici o rukovanju automatskim oružjem, sablja, različite vrste propagandnog terorističkog materijala, vojni priručnici za preživljavanje, nekoliko CD-a, hrana, sanitetski materijal te više kanistara vode i nafte.

Policijska akcija na području Novog Pazara trajala je nekoliko dana, a kamp i pećina su otkriveni u mjestu Žabren, na teritoriju općine Senica, oko 30 kilometara od Novog Pazara. Policija nastavlja s intenzivnim radom na otkrivanju i pronalaženju organizatora i pripadnika te terorističke skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasim Ljajić, vođa Sandžačke demokratske partije te predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom, ocijenio je kako vahabiti ne predstavljaju toliku prijetnju državi koliko islamskoj zajednici u Novom Pazaru, no naglasio je kako to ne znači da vahabite treba podcjenjivati.

Vojni analitičar Zoran Dragišić upozorio je na činjenicu da otkrivanje kampa kod Novog Pazara namijenjenog obuci vahabita ukazuje na nastavak "opasnih procesa" koji se događaju u Sandžaku.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara