U Srbiji zabilježen prvi slučaj silovanja muškarca

U Srbiji zabilježen prvi slučaj silovanja muškarca

BEOGRADSKA policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 40-godišnjaka osumnjičenog za silovanje 20-godišnjeg Beograđanina, što je prvi takav slučaj u policijskoj i sudskoj praksi Srbije. Naime, u Srbiji do 1. siječnja 2006. godine nije postojala odredba po kojoj bi netko mogao biti odgovaran za napastvovanje muškarca, već se takvo djelo tretiralo kao protuprirodni blud.

40-godišnji Ž.Z. osumnjičen je da je 20-godišnjaka na silu odvukao u podrum, a nakon pet sati zlostavljanja mladić je uspio pobjeći i silovatelja prijaviti policiji.

Osumnjičeni je bio uhićen šest dana nakon što je počinio zlodjelo, a policija je njegov identitet saznala nakon što je uhitila njegovog zatvorskog kolegu koji je bio s njim na autobusnoj stanici na kojoj je osumnjičeni oteo žrtvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladić je, u strahu i vidljivo uznemiren, u policiji prepoznao zlostavljača, a njegov otac kazao je policiji da njegov sin vjerojatno nije jedini kojeg je Ž.Z. zlostavljao.

Za razliku od naših istočnih susjeda, u Hrvatskoj se po pitanju silovanja muškarac i žena tretiraju jednako. Naime, kako nam je potvrdio glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, prema hrvatskom zakonu spol sa silovanjem nema nikakve veze.

Djelo protuprirodnog bluda u Hrvatskoj se tretira kao prisilan analni odnos.

Kako smo doznali iz zagrebačke policije, u  Hrvatskoj je prošle godine sedam maloljetnika prijavilo da je nad njima izvršen čin silovanja, te jedna punoljetna osoba. 

Čin silovanja nad punoljetnom osobom dogodio se u Makarskoj za vrijeme turistilke sezone, a žrtva silovanja je bio jedan češki turist.

Silovateljem se smatra osoba koja drugu osobu uporabom sile ili prijetnje prisili na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu radnju. Minimalna kazna za silovanje je godina dana zatvora, a maksimalna 10 godina. Ukoliko se silovanje učini na osobito ponižavajući način, u što spada i višestruko silovanje iste osobe, minimalna zatvorska kazna je 3 godine.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara