U središtu naše galaksije nalazi se gigantska crna rupa

MASIVAN objekt koji se nalazi u središtu Mliječne staze, galaksije u kojoj se nalazi Sunčev sustav, gotovo je sigurno divovska crna rupa, objavila je skupina kineskih znanstvenika u uglednom časopisu Nature.

Najnovija istraživanja masivnog nevidljivog objekta koji se nalazi u samom središtu naše galaksije obavili su znanstvenici sa šangajskog astronomskog opservatorija na čelu s Zhi-Qiang Shenom.

Dosad se smatralo da je masivni objekt u središtu Mliječne staze, poznatiji po imenu Sagittarius A (Sgr A), zapravo nakupina supergustih ostataka "mrtvih" zvijezda, koje se ponekad nazivaju neutronskim zvijezdama. No, kineski znanstvenici tvrde da se gotovo sigurno radi o crnoj rupi nevjerojatne mase.

Kineski su znanstvenici u svom istraživanju koristili deset radio teleskopa smještenih širom SAD-a, koji su zajedno funkcionirali kao ogromna radio antena kako bi detektirali radio valove s ruba Sagittariusa A. Inače, radi se o istraživačkom postupku poznatijem pod nazivom VLBI (Very Long Baselie Interferometry).

Naime, budući da je Sgr A ima toliku gustoću da zbog gravitacijskog privlačenja ništa ne može "pobjeći" od njega, pa čak ni svjetlost, znanstvenici su istraživali radio valove koji dolaze s njegovog ruba.

"Slika" dobivena od radio valova s ruba objekta Sgr A nudi "čvrste dokaze da se radi o supermasivnoj crnoj rupi", objavili su kineski znanstvenici u časopisu Nature.

Budući da je postojanje crne rupe nemoguće doslovce dokazati (jer "gutaju" svaki signal upućen prema njima), radi se o dosad najčvršćem dokazu da se u središtu naše galaksije zaista nalazi divovska crna rupa.

Kineski su astronomi procijenili da su dimenzije crne rupe usporedive s veličinom Zemljine orbite oko Sunca, dok se njezina masa procjenjuje na četiri milijuna masa Sunca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara