U srijedu odluka Koštuničine stranke s kime će formirati vladu

DEMOKRATSKA stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice u srijedu bi trebala, na sjednici svog Glavnog odbora, odlučiti o nastavku pregovora sa strankama demokratskog bloka o formiranju buduće vlade Srbije.

Prvi prijedlog Vojislava Koštunice da se formira vlada sastavljena od svih sedam stranačkih lista koje su ušle u novi saziv parlamenta, odbile su sve ostale stranke, a potpredsjednik stranke Dragan Maršićanin u ponedjeljak je iznio stajalište da se DSS zalaže za manjinsku vladu s mandatom na godinu dana, sa strogo određenim zadaćama, među kojima su najvažnije donošenje novog ustava i "diskontinuitet s prošlim režimom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva varijanta manjinske vlade podrazumijevala bi G 17 Plus Miroljuba Labusa i koaliciju Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića, uz podršku Demokratske stranke Borisa Tadića i Zorana Živkovića. O tome, kao i o eventualnom ulasku u buduću vladu, će se, međutim, Demokratska stranka eventualno izjasniti tek na sjednici Glavnog odbora u nedjelju, 18. siječnja, dok je G17 Plus odlučio sve svoje stranačke odluke, do eventualnog konačnog dogovora, držati u tajnosti.

Druga je varijanta, kako spekuliraju "Večernje novosti" od utorka, da DSS, sa svoja 53 zastupnika, za formiranje manjinske vlade dobije podršku Srpske radikalne stranke i njezina 82 zastupnika, a treća i najmanje vjerojatna, da se oformi većinska vlada DSS-a i radikala, koja bi imala sigurnih 135 - od ukupno 250 - glasova u budućem parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara