U što investirati u 2016: Očekuje se rast američkog dolara i dionica, a pad švicarskog franka i zlata

U što investirati u 2016: Očekuje se rast američkog dolara i dionica, a pad švicarskog franka i zlata

Foto: freeimages.com

NAKON burne 2015. godine u kojoj je švicarski franak naglo ojačao a cijena nafte pala dodatnih 25 posto, slijedi nam još jedna neizvjesna godina u kojoj su mogući značajni pomaci vrijednosti energenata, valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata, pišu analitičari Admiral Marketsa.

Valute: Dolar bi mogao postati jači od eura

Gospodarska situacija u najvažnijim gospodarstvima na svijetu se vjerojatno neće značajno promijeniti. Američko gospodarstvo rasti će umjerenim tempom dok će gospodarstva Kine, Japana i eurozone rasti sporije od očekivanja i želja gospodarstvenika i vlada navedenih zemalja. Radi toga će, za razliku od većine centralnih banaka koje će i dalje provoditi vrlo labavu monetarnu politiku, američka centralna banka u tijeku godine kamatne stope podići još nekoliko puta.

To će vjerojatno uzrokovati dodatno jačanje američkog dolara u odnosu na većinu drugih valuta a pogotovo u odnosu na euro jer se nagađa da će Europska centralna banka morati dodatno spuštati već rekordno niske kamatne stope. Moguće je da će u tijeku godine američki dolar barem na kratko postati jači od eura.

Budući da je stopa inflacije u Švicarskoj vrlo niska te prijeti deflacija, moguće je da će švicarska centralna banka biti prisiljena agresivnije djelovati kako bi oslabila i dalje precijenjeni CHF. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je naizgledniji scenarij kretanja tečaja CHF slabljenje od nekoliko posto.

Dionice: Rast američkih i europskih dionica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 2015. godine koju je američki S&P500 indeks završio na istoj razini koju je počeo, vjerojatno nas očekuje dobra godina. Razlog izostanku rasta je bila prilagodba na prestanak ubizgavanja novca u financijski sustav i strah od posljedica prvog podizanja kamatnih stopa nakon gotovo cijelog desetljeća. No upravo je podizanje kamatnih stopa znak da je sada čak i pretjerano oprezna američka centralna banka uvjerena da je američko gospodarstvo u dobrom stanju te da će u ovoj godini situacija nastaviti popravljati. Na temelju toga očekuje se rast vrijednosti glavnih američkih indeksa od barem 5-10 posto. Dionice na razvijenim europskim tržištima bi mogle porasti za nijansu više na temelju labave monetarne politike u Europi.

Zlato: Očekuje se pad

Sa nastavnom podizanja kamatnih stopa u SAD-u čuvanje vrijednosti u zlatu, koje ne donosi nikakav prinos, postajati će sve manje privlačno. Mnogi vlasnici zlata odlučivati će se na prodaju i ulaganje kapitala u druge investicijske klase što će vjerojatno uzrokovati pad cijene zlata sa sadašnjih 1074 USD na ispod 1000 USD po unci.

Nafta: Pad ulaganja u proizvodnju trebao bi potaknuti rast cijene

Već nekoliko tjedana cijena BRENT nafte ne uspijeva pasti ispod razine od približno 35 USD što možda ukazuje skori završetak padajućeg trenda. Za sada nafte na tržištu još uvijek ima previše te je uvijek moguć dodatan pad cijene od nekoliko posto, no investitori i špekulanti uvijek promatraju dugi rok te bi vrlo brzo mogli ponovno masovno kupovati naftu. Naime, na globalnoj razini proizvodni kapaciteti su samo nekoliko posto veći od trenutne potražnje koja iz godine u godinu stabilno raste.

U takvoj situaciji pad kapitalnih ulaganja u nafte bušotine i ostalu infrastrukturu od 30 posto u 2015. godini i očekivani pad od dodatnih 20-30 posto u ovoj godini će prije ili kasije uzrokovati nestašicu te nagli rast cijene crnog zlata. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivane nestašice u budućnosti vrlo brzo moglo doći do značajnije kupnje naftnih ugovora što bi moglo uzrokovati rast cijene od čak nekoliko desetaka posto u tijeku godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara