U Švicarskoj se danas održava referendum o posjedovanju vatrenog oružja

Ilustracija: PU primorsko-goranska

DANAS se u Švicarskoj održava referendum o ograničavanju posjedovanja vatrenog oružja.

Ako građani tako odluče, njime će se završiti duga praksa kojom Švicarci nakon odsluženja vojnog roka legalno zadrže oružje jer se vojna obrana njihove zemlje temelji na sposobnosti brzog mobiliziranja stanovništva. Oružje bi se nakon referenduma trebalo registrirati, a vlasnici dokazati da znaju njme rukovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da u švicarskim domovima postoji između dva i tri milijuna komada vatrenog oružja, ali nitko ne zna točan broj jer ne postoji nacionalni registar, izvještava BBC.

Premda je stopa kriminala u Švicarskoj, u odnosu na ostale europske zemlje, relativno niska, stopa samoubojstava počinjenih vatrenim oružjem je najviša u Europi. Traženju refereduma pridonijelo je i više recentnih teških ubojstava počinjenih upravo vatrenim oružjem.

Ograničenje nošenja oružja predložile su nevladine udruge, Crkva i stranke lijevog centra. Pristaše ograničenja posjedovanja oružja tvrde da će se time smanjiti broj samoubojstava i zločina počinjeni vatrenim oružjem, dok protivnici smatraju da će velika količina oružja spremljenog u arsenale smanjiti povjerenje u vojsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara