U Temelinu procurila radioaktivna voda

TRI KUBIČNA metra radioaktivne vode iscurilo je u nedjelju u češkoj nuklearnoj elektrani Temelin, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik elektrane Milan Nebesar.

"To nije ništa ozbiljno", naglasio je Nebesar, objasnivši da je radioaktivna voda skrenuta u poseban kanal.

Naglasio je također da elektrana ne radi već nekoliko dana zbog redovitog održavanja i zamjene jednog neispravnog transformatora. Ponovno pokretanje elektrane predviđeno je sredinom lipnja.

Glasnogovornik Češkog ureda za nuklearnu sigurnost Zdenek Prouza kazao je da je riječ o "klasičnom tehnološkom kvaru" te da je područje u kojem se dogodio već dekontaminirano.

"Radioaktivnost se nije proširila izvan elektrane", naglasio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijske vlasti, koje su same doznale za incident, optužile su Češku za manjak transparentnosti.

Austrijski ministar ekologije Josef Proell zatražio je od Praga "temeljitu istragu" i "detaljno izvješće" o incidentu te poboljšanje mjera sigurnosti u elektrani.

Glasnogovornik Temelina podsjetio je, međutim, da elektrana, temeljem bilateralnog češko-austrijskog sporazuma, za manje incidente te vrste ima na raspolaganju 78 sati za objavu informacija.

Temelin od 2000., kada je pušten u pogon, predstavlja stalni izvor sporenja s Austrijom, koja se nuklearne energije odrekla 1978. godine.

Izgradnju elektrane, smještenu 60-ak kilometara od austrijske granice, započeo je bivši komunistički režim, a sastoji se od dvaju reaktora ruske tehnologije VVER od 1.000 MW. Sisteme sigurnosti i kontrole izradio je američki Westinghouse.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara