U Turskoj umrla djevojčica, sumnja se na ptičju gripu

NA ISTOKU Turske umrla je još jedna djevojčica za koju se sumnja da je oboljela od ptičje gripe, izvijestila je televizijska postaja CNN Turk u nedjelju.

Očekuje se da dužnosnici bolnice u Vanu, na istoku Turske gdje je prošlog tjedna troje djece umrlo od virusa H5N1, uskoro izdaju priopćenje. CNN Turk je izvijestio da rezultati testova o uzroku smrti posljednje žrtve još nisu poznati.

Skupljaju se sredstva za sprečavanje širenja ptičje gripe

Predstavnici polovice svjetskih nacija sastat će se u utorak i srijedu u Pekingu s ciljem sakupljanja svote od 1.5 milijarde dolara potrebne da bi se spriječila moguća katastrofa svjetske pandemije uzrokovane ptičjom gripom.

"Da bi se odgovorilo na svjetsku prijetnju, treba reagirati na svjetskoj razini. Zbog toga je važno pokrenuti međunarodnu suradnju", istaknula je u petak europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferero Waldner.

Pozivi na mobilizaciju postali su brojniji nekoliko dana prije održavanja donatorske konferencije koja će se održati pod pokroviteljstvom Kine, Svjetske banke i Europske Unije.

Strah od brzog širenja virusa ponovno se pojavio nakon smrti troje turske djece i otkrivanja brojnih žarišta koja su se u samo dva tjedna pojavila na istoku Turske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postoji stvarna mogućnost mutacije ovog virusa koja bi uzrokovala trajno prenošenje virusa s čovjeka na čovjeka i dovela do pandemije koja bi mogla ubiti milijune osoba", stoji u nacrtu deklaracije koja bi se trebala staviti pred sudionike konferencije na kojoj će sudjelovati 90 zemalja i 25 organizacija.

Svjetska banka je procijenila da bi gospodarski i financijski troškovi moguće pandemije mogli dostići 800 milijardi dolara.

Virus H5N1 se u jugoistočnoj Aziji pojavio 2003. god., nakon čega su ptičju gripu na Bliski istok i u Europu prenijele ptice selice. Nije isključeno da će se proširiti i na Latinsku Ameriku i Afriku, čime lojem bi zaraza bila prisutna na svim kontinentima.

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sredinom siječnja, virus je usmrtio 80 osoba. Uništeno je i oko 150 milijuna peradi u svrhu prevencije širenja virusa.

Kako bi se širenje virusa spriječilo, početkom studenog na prvom međunarodnom sastanku održanom u Ženevi, na kojem su sudjelovali i predstavnici WHO-a, UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) napravljen je trogodišnji plan djelovanja. Spomenute će organizacije biti prisutne i na donatorskoj konferenciji u Pekingu.

Većina će sredstava biti dodijeljena nacionalnim programima za informiranje populacije, veterinarskim mrežama za detekciju virusa kao i za obeštećivanju poljoprivrednika. Za ljudske potrebe treba osigurati dovoljno cjepiva te educirati medicinsko osoblje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara