U Valbandonu seminar o trgovini ljudima

"TRGOVINA LJUDIMA" naziv je trodnevnog stručnog seminara za suce i državne odvjetnike koji je danas počeo u Valbandonu kod Pule.

Edukacija pravosudnih dužnosnika o prevenciji, suzbijanju i kažnjavanju trgovanja ljudima, kako se čulo, obveza je iz Pakta o stabilnosti, a taj je seminar upravo dio njegova programa za suzbijanje trgovine ljudima koji obuhvaća edukaciju, razmjenu i suradnju zemalja jugoistočne Europe.

Program seminara usmjeren je na trgovinu ljudima kao najgrublje kršenje ljudskih prava, a posebna se pozornost posvećuje žrtvi.

Tajnica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske Dijana Remenarić procjenjuje da godišnje u svijetu ima oko četiri milijuna žrtava trgovanja ljudima. Alarmantne razmjere, dodala je, doseglo je trgovanje ženama i djecom u svrhu seksualnoga iskorištavanja.

"U hrvatskom kaznenom zakonu ne postoji kazneno djelo trgovanja ljudima", kazala je Remenarić i dodala kako je upravo to jedan od razloga što hrvatsko pravosuđe bilježi manje od jedan posto progona trgovaca ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njezinim riječima, prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona koji predviđa uvođenje novog kažnjivog djela trgovine ljudima upravo je u saborskoj proceduri pa će se na seminaru i o tome raspravljati.

Problem prepoznavanja trgovine ljudima nestat će donošenjem izmjena kaznenog zakona u kojem će to djelo biti posebno opisano i time će se omogućiti izricanje zatvorske kazne od tri do deset godina.

Prvog dana seminara prikazan je i prvi hrvatski dokumentarni film o trgovini ljudima "Roblje 21. stoljeća".

Organizatori seminara su Centar za stručno usavršavanje sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika te Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

(Hina) dspo ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara