U Varaždinu osnovana Razvojna agencija sjever

U Varaždinu je danas potpisan Društveni ugovor Razvojne agencije sjever (Development Agency North DAN) temeljem kojeg se po prvi put u Hrvatskoj povezalo pet županija.

Ugovor su potpisali varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnice Bjelovara Katica Kratzl, direktorica Koprivničkog Poduzetnika Jasmina Stričević i međimurski župan Branko Levačić.

Gradonačelnik Čehok tom je prigodom kazao kako su predpristupne fondove EU mnogo bolje koristile države koje su imale razvijenu komunikacijsku i mrežu decentraliziranog odlučivanja. Nije dovoljno osnovati državnu razvojnu agenciju, već su lokalne od presudnog značaja, jer one moraju pripremiti regionalne projekte i povezati različite gradove te projektima dati regionalnu dimenziju jer takvi projekti lakše dobivaju sredstva iz predpristupnih fondova EU, rekao je Čehok.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjavajući razloge osnivanja Razvojne agencije sjever, voditelj projekta osnivanja i direktor Slobodne zone Varaždin Slobodan Mikac naveo je da će se zadnjim akcijama, prije svega aktiviranjem slobodne zone, stopa nezaposlenosti u Varaždinu sniziti na sedam do osam posto, što je ispod razine europskog prosjeka od 10 posto. Problem će biti nedovoljan broj kvalificiranih radnika i to je jedan od razloga osnivanja Razvojne agencije sjever. Želimo spojiti gospodarstvo i znanost i školovati kadrove prema potrebama u gospodarstvu, rekao je Mikac.

(Hina) xmzag ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara