U VATIKANU KONCERT ZA POMIRENJE KRŠĆANA, ŽIDOVA I MUSLIMANA

Papa Ivan Pavao II u subotu je ponovo pozvao na mir i okončanje sukoba između židova i muslimana prigodom koncerta u Vatikanu posvećenog pomirenju triju velikih svjetskih religija.

"Židovi, kršćani i muslimani ne mogu prihvatiti da zemljom upravlja mržnja, da čovječanstvom pustoše beskrajni ratovi", rekao je papa.

"Moramo u sebi pronaći hrabrosti za mir", dodao je.

"Povijest odnosa između židova, kršćana i muslimana puna je sjena i svjetlosti i nažalost je imala bolnih trenutaka. Danas osjećamo potrebu za iskrenim pomirenjem sviju koji vjeruju u jednoga Boga", naglasio je Ivan Pavao II.

Uz papu je sjedio bivši veliki rabin Rima Elio Toaff te imam džamije Rima Abdullawabah Husein Gomaa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Simfonijski orkestar iz Pittsburgha, kojim je ravnao Gilbert Levine, izveo je prvi put djelo Amerikanca Johna Harbisona "Abraham", a u drugom dijelu tri stavka 2.simfonije Gustava Mahlera.

Tijekom svoga pontifikata započetog 1978., Ivan Pavao II je učinio brojne simbolične geste prema židovima: uspostavio je diplomatske odnose s Izraelom i prekinuo šutnju crkve o holokaustu. Godine 1986. posjetio je, kao prvi Papa, sinagogu

u Rimu a 2000. u pohodu Svetoj zemlji molio je na Zidu plača u Jeruzalemu.

Slično je poteze učinio i prema muslimanima: 2000., tijekom posjeta Egiptu otišao je na kairsko sveučilište Al-Azhar a godinu dana poslije tijekom posjeta Siriji u svibnju 2001. posjetio je džamiju Omejida u Damasku, što je bio prvi ulazak jednog pape u džamiju.

(Hina) tm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara