U većini krajeva pada snijeg

U većini krajeva pada snijeg

NAJVIŠE snijega, 20 cm palo je na području Plitvičkih jezera pa i dalje vrijedi zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače. Ta je zabrana i na drugim glavnim cestama u Lici.

Za sva ostala vozila obvezna je upotreba lanaca, odnosno zimske opreme. Promet je rijedak i povremeno usporen u predjelu Korenice, Udbine i između Korenice i Ličkog Osika, gdje snježna mećava smanjuje vidljivost.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom imaju zabranu prometa u Lici na: D1 Drežničko Selište-Korenica-Klapavice, D25 Korenica-Gospić-Karlobag, D217 Vaganac-Ličko Petrovo Selo, D504 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo, D 522 Udbina-Lovinac, D42 Saborsko-Poljanak-Selište i D52 Špilnik-vrhovine-Klanac. Za sva ostala vozila na tim cestama obavezni su lanci na pogonskim kotačima.

U Gorskom kotaru , na autocesti Kikovica-Delnice zabranjen je promet teretnim vozilima iznad 3,5 tona, vozilima s natkrivenim tovarnim prostorom i autobusima, zbog olujnog vjetra i snijega. Zabrana prometa kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom vrijedi na dionici Orehovica-Vrbovsko , kao i na cestama: D 32 Prezid-Delnice-Mrkopalj, D305 Parg-Čabar, D 205 Brod na Kupi-Delnice, D42 Vrbovsko-Ogulin , D501 Oštrovica-Meja i na ŽC Delnice-Kupjak, Kikovica-Sopač i Gornje Jelenje-Oštrovica. Za sva ostala vozila obavezna je zimska oprema a na dionici Orehovica-Vrbovsko i lanci. Na dionici autoceste A1 Zagreb ? čvor Bosiljevo zbog snijega (koji se redovito čisti) promet teče usporeno, a brzina vožnje ograničena je na 60km/h. Na D3 od Karlovca prema Rijeci za sva vozila su obvezni lanci.

Teškoća ima i na županijskim cestama. Jutros su zabilježena kašnjenja autobusa, a kasnila je i dostava poštanskih pošiljaka u Gospić. U čišćenje snijega uključene su 62 ralica i drugi strojevi s više od 120 ljudi.

Zimski uvijeti vladaju i na D8 Jadranovo-Sibinj-Senj ,na crikveničkom zaleđu i na području Šapjana pa je za sva vozila obvezna zimska oprema.

Na području Delnica i Vrbovskog magla smanjuje vidljivost na svega 50 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam centimetara snijega izmjereno je i u Senju. Zbog olujne bure zabranjen je promet vozilima iz prve skupine na dionici jadranske magistrale Senj-Sveta Marija Magdalena.

Snijega ima i na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Kutina-Nova Gradiška, na A4 Breznički Hum-Sveta Helena-Zagreb i u Istri na području Labina. Zimski uvijeti vladaju na i svim cestama Zagrebačke županije. Posvuda pada snijeg, mjestimice vrlo gust a za sva vozila obavezna je zimska oprema. Svi su kolnici u kopnenim krajevima zemlje skliski i djelomice zasnježeni. Zbog niskih temperatura, na istaknutim dijelovima kolnika kao što su mostovi, vijadukti ili nadvožnjaci, te u usjecima viših predjela Hrvatske povećana je opasnost od poledice. Stoga HAK moli vozače za izniman oprez i prilagodbu vožnje stanju kolnika.

Zbog učestalih odrona kamenja i zemlje valja voziti opreznije na dionicama: Macelj ? Krapina, Knin-Gračac, dionici između Malovana i Gračaca, oko Zrmanje, Jadranskom magistralom, državnim cestama na području Krapinsko-zagorske županije, te na cestama samoborskog i žumberačkog gorja.

Putnički se promet na većini graničnih prijelaza odvija bez zastoja i dužih čekanja. Od 6 sati teretna vozila ponovno mogu ulaziti u susjednu Sloveniju.

Do 1. studenoga zatvoren je GP Donji Miholjac, zbog rekonstrukcije s mađarske strane. Putnički je promet, stoga, preusmjeren na Duboševicu i Baranjsko Petrovo Selo, koji su otvoreni od 7 do 19 sati. Teretni se promet odvija preko prijelaza Goričan, Terezino Polje, Duboševica i Gola. No, kontrola prometa naftnih derivata i opasnih tvari osigurana je na GP Donji Miholjac, svakodnevno, od 22 do 5 sati.

U Sloveniji je, do 15. ožujka, obavezna zimska oprema za sva vozila, koja za hrvatske državljane podrazumijeva zimske gume na pogonskim kotačima, a ako se radi o ljetnim gumama i lance (za pogonske kotače) u prtljažniku. Dubina utora na gumama mora biti najmanje 4 mm.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara