U Velikoj Britaniji musliman priznao kako je planirao dići Bluewater u zrak

BIVŠI britanski učitelj, 33-godišnji musliman Saeed Ghafoor priznao je da je planirao teroristički napad na jedan od najvećih europskih trgovačkih centara - Bluewater.

Kako javlja BBC, nakon današnjeg Ghafoorovog priznanja, određeno je kako će ostati u pritvoru do početka suđenja, zakazanog za idući mjesec.

Ghafoor od siječnja ove godine već odslužuje jednogodišnju zatvorsku kaznu, jer je napao sestru i prijetio joj smrću. U presudi Vrhovnog suda u Southamptonu stoji kako je zgrabio sestru oko vrata i prijetio joj nožem.

Terorist koji nije znao ni gdje je trgovački centar kojeg planira "dići u zrak"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je 7. ožujka pušten na uvjetnu slobodu, Ghafoor je ponovno uhićen zbog terorističkih prijetnji. "Ne znamo bi li prijetnju uistinu uspio ostvariti, jer kod njega nismo pronašli eksploziv, no bila je to ozbiljna prijetnja nezadovoljnog čovjeka", rekao je tužitelj Pierce Arnold.

Ghafoor je svoje planove o terorističkom napadu spomenuo zatvorskoj službenici Dawn Pugh. "Dignut ću u zrak trgovački centar Bluewater u Exeteru", rekao joj je. Nakon što mu je drugi zatvorski službenik rekao kako je taj trgovački centar u Kentu, a ne u Exteru, Ghafoor je odgovorio: "Plan još nije finaliziran".

Rekao je i kako će teroristički napad izvesti u znak prosvjeda zbog petljanja britanskih i američkih vojnih trupa u stanje u Afganistanu. Nakon što je podvrgnut psihijatrijskom vještačenju, liječnici su utvrdili da nema nikakav mentalni poremećaj.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara