U VENEZUELI OTKRIVENO DESET NOVIH RIBLJIH VRSTA

Znanstvenici su otkrili deset novih vrsta riba i jednu dosad nepoznatu vrstu škampa u rijeci na sjeveroistoku Venezuele, objavile su američke udruge za zaštitu okoliša.

Stručnjaci se nadaju da će to biti dodatnim razlogom za zaštitu rijeke Caura, oko 300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Caracasa.

Udruga Conservation International sa sjedištem u Washingtonu pozvala je vladu Venezuele da područje veličine 4.500 hektara proglasi prirodnim rezervatom.

"Za područje te veličine nevjerojatno je što se sve tamo nalazi", rekao je zoolog Antonio Machado sa Sveučilišta u Caracasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nove su vrste otkrivene 2000. godine tijekom ekspedicije 13 međunarodnih znanstvenika i predstavnika plemena Kuyujani Ye'kuana, koji žive u tom području.

Nove vrste - pet centimetara duga zelenocrvena riba nazvana je po plemenu "Aphyocharaz Yekwanae", nova vrsta pirane "serrasalmus" i soma "Ancistrus", a dosad nepoznata vrsta škampa dobila je ime "pseudopalaemon".

Područje Caure nalazi se u netaknutom planinskom području poznatom kao Guyana Shield, drevnoj geološkoj tvorbi, koje je ugroženo ilegalnim iskapanjem ruda i ribolovom.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara