U Zadru ministri potpisali dva ekološka dokumenta

U ZADRU su danas, nakon sastanka ministara zaštite okoliša zemalja Jadransko-jonske inicijative o zaštiti Jadrana, na konferenciji za novinare potpisani ekološki dokumenti "Zadarska inicijativa-Akcijski plan za Jadran", te Memorandum o suglasnosti o delti Neretve.

"Akcijski plan za Jadran", završni dokument današnje konferencije održane pod nazivom "Jadran - srednjoeuropsko more pod pritiskom", treba omogućiti adekvatnu zaštitu morskog okoliša i smanjiti negativne utjecaje na očuvanje i održivo korištenje Jadranskog mora i njegovu biološku raznolikost. Financijska sredstva se, kako je rečeno novinarima, mogu osigurati kroz međunarodne financijske programe.

Potpisali su ga ministri zaštite okoliša Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, BiH, Italije i Grčke.

Ministri priobalnih zemalja Jadranskog mora obvezali su se da će potaknuti svoje vlade da poduzmu potrebne mjere za provedbu programa održivog razvoja i zaštitu Jadranskog mora.

Memorandum o suglasnosti o delti Neretve potpisali su predstavnici Hrvatske, BiH, Kneževine Monako i MEDWET-a - koordinacijske jedinice za provedbu Ramsarske konvencije o močvarama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj je Memoranduma promicanje suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine na zajedničkom upravljanju ušćem rijeke Neretve i njezinim močvarama radi njihova očuvanja i održivog korištenja. Kneževina Monako će, prema Memorandumu, osigurati sredstva za MEDWET kod donatora.

Ministar Božo Kovačević najavio je da će se delta Neretve proglasiti zaštićenim područjem te je istaknuo važnost suradnje sa susjednom BiH da bi se zaštitio cijeli bazen Neretve. Ukupna je vrijednost projekta zaštite delte Neretve 12 milijuna američkih dolara.

Kovačević je, govoreći na konferenciji za novinare o zaštiti Jadranskog mora, rekao kako se Jadran može sačuvati jedino zajedničkim djelovanjem svih država na Jadranu te zajedničkim planom intervencija u slučaju ekoloških incidenata.

Kovačević je govorio i o proširenju kapaciteta naftnog terminala na Omišlju i problemu balastnih voda.

Hrvatska, Slovenija i Italija dogovorile su stvaranje zajedničkog plana intervencija u slučaju ekoloških katastrofa, a za problem balastnih voda dogovorile su se da će nastojati pronaći zajedničko rješenje jer ga smatraju apsolutnim prioritetom. Međudržavna radna grupa za balastne vode sastat će se već idućeg tjedna u Trstu.

Na konferenciji za novinare bili su ministri i njihovi zamjenici Hrvatske, BiH (oba entiteta), Češke, Madžarske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Kneževine Monako. Nazočan je bio i princ Albert od Monaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara