U Zagorju velik porast broja krvnih zločina

Lani su u Krapinskozagorskoj županiji počinjena dva ubojstva i 13 pokušaja ubojstava, što je znatno više nego preklani, kad je počinjeno jedno i nije bilo pokušaja ubojstva, rečeno je na današnjoj konferenciji za tisak krapinskozagorske Policijske uprave.

Kako je rečeno, porastao je ionako visok broj samoubojstava, s 42 u 2004. na 47 u 2005. Dogodila su se i četiri smrznuća, a 2004. - jedno.

U velikom je porastu i gospodarski kriminal, 47,5 posto više nego 2004., a viši je i broj razbojstava, za 22,4 posto.

Načelnik PU-a Željko Cujzek istaknuo je da je sigurnosno stanje u Zagorju lani ipak bilo zadovoljavajuće, iako je blago porastao ukupan broj kažnjivih djela, na 1188 ili za 39 više nego 2004. Osim što se mogu pohvaliti da su vrlo učinkoviti u otkrivenosti, primjerice uhvatili su počinitelje u 63,3 posto razbojstava, u zagorskoj su policiji zadovoljni i s padom drugih oblika kažnjivih djela.

Organiziranog kriminala bilo je 26,9 i prometnih nesreća za 19,4 posto manje, u kojima je smrtno stradalo 14, a preklani 18 osoba. Zagorci su, po policijskim podatcima, lani manje pili dok su vozili jer je broj alkoholiziranih vozača bio manji za 10,5 posto nego 2004.

Načelnik Cujzek i voditelj njegova Ureda Miljenko Fruk kazali su kako su se s vodstvom Hrvatskih pošta dogovorili da će ubuduće pratiti njihove kombije s novcem (u vezi s nedavnom pljačkom tri milijuna kuna za mirovine u Svetom Križu Začretju), sve dok HP ne zaposli zaštitare.

Upozoreno je i na pojačan promet županijskim cestama jer se primjenjuje zatvoreni sustav naplate cestarine na autocesti Zagreb - Macelj.

(Hina) xzkra yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara