u zagrebu otvoreni ´dani ruske federacije´

´Dani Ruske Federacije´, priredba u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´, svečano je otvorena večeras u Gradskoj knjižnici, u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Ciklus ´Svijet u Zagrebu´, koji će se održavati do 22. ožujka na nekoliko lokacija, zamišljen je kao niz izložaba knjiga, postera, umjetničkih djela i predmeta, zatim časopisa i neknjižne građe, izvijestila je voditeljica Gradske knjižnice Ljiljana Sabljak.

Kako je dodala, ciklus obuhvaća i koncerte, predavanja, literarne večeri i ostala događanja za sve uzraste posjetitelja s ciljem da se predstavi pojedine zemlje, njihovu povijest, gospodarstvo, turističke mogućnosti i kulturu.

Tako će se ove godine u Gradskoj knjižnici, u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´, hrvatskoj javnosti predstaviti Ruska Federacija i to do 11. ožujka s posebnim naglaskom na Republiku Komi, kao sastavnicu Ruske Federacije, a od 12. do 22. ožujka, na istome mjestu, Kaljiningradsko područje (Ruske Federacije).

Svoje zadovoljstvo što ´Dani Ruske Federacije´ počinju predstavljanjem male sjeverne ruske Republike Komi večeras je izrazio poglavar te ruske republike Vladimir Torlopov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naglasivši da Republika Komi, uz ostalo, posjeduje naftu, plin, ugljen i boksit, rekao je da je ta republika u potpunosti spremna za razvoj veza s hrvatskim gospodarstvenicima.

Veleposlanik Ruske Federacije Eduard Kuzmin podsjetio je da su u manje od godinu dana priređena dva susreta između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i ruskog predsjednika Vladimira Putina što će pridonijeti učvršćivanju veza.

U ime Grada Zagreba nazočne je večeras pozdravio dogradonačelnik Stipe Tojčić koji je kazao da je u sklopu ciklusa ´Svijet u Zagrebu´ do sada predstavljeno 12 država.

Večerašnju svečanost koncertom su obogatili solisti Državnog kazališta, opere i baleta Republike Komi, narodna umjetnica iz Republike Komi, laureat međunarodnog natječaja Jelena Lagoda i laureat sveruskog natječaja Mihail Žurkov.

Nakon toga predsjednik Mesić je u pratnji supruge u Gradskoj knjižnici razgledao neke od do sada postavljenih izložaba (izložbu tradicionalnih narodnih nošnji Republike Komi, izložbu fotografija o povijesti moskovskog Crvenog trga i drugo).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara