U Zagrebu počeo svesindikalni sabor

SVESINDIKALNI sabor protiv predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR), u organizaciji pet sindikalnih središnjica i najvećih autonomnih sindikata, počeo je danas iza 10 sati u zagrebačkom klubu Tvornica.

Na sindikalnom saboru okupilo se oko 1.600 sindikalnih povjerenika iz cijele Hrvatske, a organizatori procjenjuju da je ispred kluba nazočno još oko 3.000 sindikalaca.

Sindikalci će na saboru odlučivati o raspisivanju referenduma među članstvom o organiziranju općeg štrajka, budu li prihvaćene predložene izmjene ZOR-a.

Očekuje se također da će proglasiti 2003. godinu ´Godinom borbe za radničko dostojanstvo´ i pokrenuti inicijativu za raspisivanjem referenduma među hrvatskim građanima o smjeru hrvatske gospodarske i socijalne politike.

Sindikalci bi oko 11 sati iz Tvornice trebali krenuti na prosvjedni skup na Markovu trgu koji bi trebao završiti iza 13 sati.

Na skupu će govoriti čelnici sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata koji će zaključke svesindikalnog sabora pokušati uručiti predstavnicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Policija ne očekuje izgrede na sindikalnom skupu, pa će na Markovu trgu biti poduzete uobičajene sigurnosne mjere.

Sindikati organiziraju sabor i prosvjedni skup na Markovu trgu u vrijeme nastavaka sjednice Hrvatskog sabora, koji bi u prvom čitanju trebao raspravljati o izmjenama ZOR-a.

Sindikati se protive predloženom skraćivanju otkaznih rokova, smanjenju otpremnina, izjednačavanju rada na određeno i neodređeno vrijeme te povećanju broja zaposlenih kod malih poslodavaca.

Nasuprot tvrdnjama Vlade i poslodavaca, sindikalci procjenjuju da predložene izmjene ZOR-a neće osigurati novo zapošljavanje, već samo olakšati otpuštanje radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara