u Zagrebu predstavljena monografija ´Palmižana´ Dagmar Meneghello

U sklopu proslave 100. obljetnice razvoja turizma obitelji Meneghello na Palmižani, uvali i otočiću u Paklinskom otočju pokraj Hvara, večeras je u Zagrebu predstavljena monografija ´Palmižana Saga o quintessenzi´, koju je izdala Dagmar Meneghello, vlasnica ugostiteljskog obrta i jedne od najvećih zbirka umjetničkih djela hrvatskih umjetnika koja se nalazi na Palmižani.

Monografija, objavljena u tisuću primjeraka, od kojih je 800 već distribuirano u inozemstvo, jedna je od najljepših knjiga na hrvatskom tržištu, odnosno, kako je na predstavljanju kazao povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, ´monument´ ne samo po težini nego i po sadržaju.

Osim umjetničkih fotografija Ive Pervana o prirodnim ljepotama mora i kamena, bilja i životinja Paklinskog otočja i Palmižane, u monografiji su objavljena i brojna umjetnička djela, većinom hrvatskih umjetnika, koja su nastala kao plod druženja umjetnika i obitelji Meneghello na Palmižani. Ta su djela u pripadnoj ´maloj´ galeriji ´Škorpion´ na Palmižani i, kako je rečeno, ove bi godine trebala biti prvi put predstavljena hrvatskoj javnosti na izložbi u Zagrebu.

Znatan dio monografije zauzimaju i tekstovi hrvatskih publicista (Veljka Barbieria, Slobodana Prosperova Novaka i inih) te Dagmar Meneghello, novinarke po struci, koja od kraja 60-ih živi na Palmižani, baveći se uz pomoć svoje obitelji turizmom i umjetnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahvalivši sponzorima i prijateljima na pomoći u objavljivanju knjige, istaknula je da je knjigom, koju posvećuje ženama, htjela ispričati bajku o ljepoti prirode hrvatskog Jadrana, ali i o upornosti, trudu i velikom entuzijazmu cijele obitelji Meneghello u tijeku proteklih stotinu godina.

Dodala je da će i dalje razvijati obiteljski turizam na Palmižani i sve više se brinuti za očuvanje mora i podmorja, neprocjenjiva hrvatskog blaga, o kojemu se, kako je kazala, premalo vodi računa.

Inače, obiteljsko imanje Meneghellovih na Palmižani, poznato i pod nazivom Palmižanski dvorac, turistima, umjetnicima i svima ljubiteljima nedirnute prirode nudi ugostiteljske i smještajne usluge, a nautičari mogu svratiti i u tamošnju marinu.

Dagmar Meneghello je istaknula kako u izdavanju monografije, premda im je poslano pismo na koje nisu ni odgovorili, nisu sudjelovali ni Ministarstvo kulture, ni Ministarstvo turizma ni Hrvatska turistička zajednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara