U Zagrebu zaključena molitvena osmina za jedinstvo kršćana

DVADESETA po redu Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, koja se u Zagrebačkoj nadbiskupiji održava od 18. siječnja, završila je večerašnjom molitvom u srpskoj Pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega.

Geslo je ovogodišnje Molitvene osmine "Mir vam svoj dajem" i uzeto je iz Ivanova Evanđelja.

Večeras su svoje molitve izrekli predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, predstavnik srpske Pravoslavne crkve otac Marinko Juretić, predstavnik Baptističke crkve - tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz, predstavnik Evangeličke crkve Moran Rajković i predstavnik Evanđeoske crkve Danijel Berković.

Kao posebnog gosta otac Marinko Juretić na večerašnju je molitvu pozvao svog prijatelja i jednog od organizatora molitvenih osmina u Hrvatskoj kada su te molitve počele prije dvadeset godina, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam bio u Novom Mestu u Sloveniji s metropolitom zagrebačko-ljubljanskim Jovanom i doživio sam ekumenizam na djelu", istaknuo je obraćajući se vjernicima otac Marinko Juretić.

Budući da u Novom Mestu ima dosta pravoslavnih vjernika, a nema pravoslavne crkve, rimokatolici svoje prostorije ustupaju pravoslavnima za njihova bogoslužja, objasnio je. To je pravi ekumenizam, ekumenizam na djelu, ponovio je otac Juretić.

O potrebi mira i jedinstva među kršćanima u svojim su kratkim izlaganjima govorili i predstavnici drugih kršćanskih crkava.

"Ekumenizam je spor i težak put, netko je čak rekao i da je to svojevrsni Križni put, no nama se čini i da je to radost, jer znamo da je križ pobjeda", naglasio je u svom izlaganju pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara