U zapadnom Mostaru održava se referednum o preustroju grada

U ZAPADNOM Mostaru u nedjelju se održava referendum na kojemu građani većinskih hrvatskih općina odlučuju hoće li podržati međunarodno predloženi preustroj grada na Neretvi, kao i drugih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Referendum se održava samo tjedan dana prije roka za donošenje Statuta grada Mostara kojega će, u slučaju da lokalni političari ne uspiju pronaći kompromisno rješenje, nametnuti Visoki predstavnik međunardone zajednice Paddy Ashdown.

"Jeste li za grad Mostar kao jednu općinu i jednu izbornu jedinicu i izborni postupak za Gradsko vijeće Mostara kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini", glasi referendumsko pitanje za stanovnike općina u zapadnom Mostaru.

Do 13 sati na referendum je izašlo oko 30 posto od ukupno 39.600 stanovnika većinskih hrvatskih mostarskih općina Jugozapad, Zapad i Jug. Birališna mjesta zatvaraju se u 19 sati, a prvi službeni rezultati referenduma bit će poznati iza ponoći. U dosadašnjem tijeku glasanja nije bilo nikakvih izgreda niti većih gužvi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjim prijedlogom međunarodne zajednice predviđa se ukidanje šest dosadašnjih mostarskih općina i stvaranje jedne jedinstvene jedinice lokalne samouprave ali sa šest izbornih jedinica i takvim sustavom biranja da se u Gradskom vijeću prije izbora određuje jednak broj predstavnika pojedinih konstitutivnih naroda.

S takvim prijedlogom ne slažu se Hrvati, koji misle da Mostar mora prestati biti "grad slučaj", ali niti Bošnjaci koji pak traže snažnu zaštitu nacionalnih prava na općinskoj razini.

Tri većinski bošnjačke općine već su provele referendum na kojem je prevladalo mišljenje da se u Mostaru zadržai postojeći ustroj sa šest općina.

S obizirom na protivljenje obiju strana, velika je vjerojatnost da će Ashdown do kraja će mjeseca nametnuti odluku o novom ustroju grada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara