U Ženevi počinje svjetski kongres protiv smrtne kazne

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikipedia

PRAVNI STRUČNJACI iz cijeloga svijeta, protivnici smrtne kazne, okupili su se danas na četvrtom po redu svjetskom kongresu protiv tog oblika kazne, za koji godinama upozoravaju da je besmislen i da ne postiže cilj u borbi protiv kriminala, prenose svjetski mediji.

Na trodnevnom kongresu, kojega je organizirala francuska nevladina organizacija "Ensemple“ zajedno sa Švicarskom konfederacijom i Svjetskom koalicijom protiv smrtne kazne, sudjeluje više od 1.000 stručnjaka iz svijeta, a jedan od glavnih ciljeva skupa je potaknuti one zemlje koje su zadržale smrtnu kaznu u svojem kaznenom sustavu da mijenjaju zakonodavstvo.

Smrtna kazna kao oblik kažnjavanja najtežih kaznenih djela prisutna je u 51 zemlji svijeta, a među njima su i Kina, SAD, Iran, Saudijska Arabija i Sjeverna Koreja.

Snažnija borba protiv smrtne kazne u svijetu pokrenuta je 1948. godine nakon što su Ujedinjeni narodi izglasali Opću deklaraciju o ljudskim pravima, koju pravni stručnjaci ističu kao prvi međunarodno prihvaćeni temelj za borbu protiv smrtne kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Europa odustala od smrtne kazne

Iako se u Deklaraciji o ljudskim pravima ne zabranjuje izričito smrtna kazna, no član 3. Deklaracije jamči svim ljudima pravo na život i tražila da nitko ne bude izložen neljudskom i ponižavajućem kažnjavanju.

No već 1966. godine Ujedinjeni narodi donose Pakt o građanskim i političkim pravima, u kojem se od članica UN-a zahtijeva ukidanje smrtne kazne ili njezina primjena samo u ekstremnim slučajevima kažnjavanja najtežih zločina.

Konačna rezolucija o ukidanju smrtne kazne izglasana je na glavnoj skupštini UN-a 2007. godine, a u posljednjih 30 godine sve zemlje Europe izbacile su smrtnu kaznu iz svojih pravnih sustava.

Svjetska koalicija protiv smrtne kazne, jedna od udruga koja je pomogla u organizaciji ovoga skupa, osnovana je 2002. godine u Rimu i do sada je okupila 104 različite organizacije, gradove, lokalne grupe i nevladine udruge koje zajednički rade na jačanju međunarodne dimenzije borbe protiv smrtne kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara