U zraku pokušao fotografirati kolegu pa umalo izazvao sudar

NI SVETI IVAN, koji se toga dana slavio, neće spasiti letačku licencu pilotu Boeinga 767 njemačkog zračnog prijevoznika Condor Flugdienst koji se zbog zabune, ali i svoje nepromišljenosti, previše približio zrakoplovu kompanije Thomas Cook.

24. lipnja neimenovani Condorov pilot letio je na liniji Frankfurt - Toronto na visini od oko 10.000 metara. Na približnoj je visini letio i zrakoplov Boeing 757 kompanije Thomas Cook koji je prometovao na liniji London Gatwick - Toronto. Do incidenta je došlo nakon što se Condorov kapetan zabunio misleći da u Cookovom Boeingu leti njegov kolega koji je poletio prije njega iz Njemačke, a kojemu je to bio posljednji operativni let.

Condorov se pilot, javlja CNN, želio primaknuti zrakoplovu ispred sebe ne bi li iz zraka fotografirao kolegu na posljednjem letu. Budući da stroga pravila procedure putničkog letenja ne dozvoljavaju da dva zrakoplova budu preblizu jedan drugom, kapetan Condorovog Boeinga je morao napustiti svoju zadanu rutu i visinu da bi se približio Cookovom Boeingu 757.

Tim je manevrom kapetan Condora prišao na svega 200 metara zrakoplovu Thomas Cook Airlinesa i tako prekršio sigurnosnu proceduru kontrole letenja prihvaćenu u cijelom svijetu. Iako 200 metara nije mala udaljenost, ona se u terminologiji zračnog prometovanja smatra izuzetno malom, i to u prvom redu zbog velike brzine aviona koja je u spomenutom slučaju mogla iznositi između 800 i 900 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti Condora i Cooka su u zrakoplovu imali tzv. TCAS uređaje koji služe upravo u ovakvim situacijama tj. pilotima javljaju kada im se previše približi drugi zrakoplov. U ovom su slučaju TCAS-i na oba zrakoplova radili, a engleske i njemačke zrakoplovne vlasti su o incidentu pokrenule istragu.

Pilot britanskog Boeinga slučaj je prijavio još tijekom leta kanadskoj zračnoj kontroli, ali i matičnim vlastima civilnog letenja. Kapetan Condorovog Boeinga i njegov kopilot su do završetka istrage suspendirani zbog toga jer se sumnja da su zrakoplov sa 234 putnika nepotrebno doveli u opasnost približavajući se Cookovom Boeingu koji je na toj liniji prevozio 187 putnika.

Što se tiče kolege kojemu je to bio posljednji operativni let, njegov je zrakoplov bio 160 kilometara ispred zrakoplova koji su sudjelovali u incidentu.

Glasnogovornik Condora potvrdio je kako su dvojica pilota do daljnjega suspendirani te dodao da putnici nisu niti u jednom trenutku bili u opasnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara