Ubio se poznati dizajner Alexander McQueen: Otišao najveći modni vizionar

Ubio se poznati dizajner Alexander McQueen: Otišao najveći modni vizionar

Tekst: N.M. / Z.J./S.C.H.
Foto: JLP, AFP
Video: YouTube

POZNATI modni dizajner Alexander McQueen jutros je pronađen mrtav u svojem stanu u centru Londona, javljaju strani mediji. Očevidac je novinarima ispričao kako je jutros oko 10 sati pred njegov dom stigla hitna pomoć, a dizajnera su pronašli obješenog u stanu. Policija zasad nije komentirala okolnosti McQueenove smrti, ali je objavljeno da njegova smrt nije sumnjiva.

Navodno je u zadnje vrijeme patio od depresije, koja je dosegla vrhunac nakon što mu je prošli tjedan umrla majka Joyce. Danima prije smrti McQueen je zabrinuo javnost svojim statusima na Twitteru, kojima je dao do znanja da je jako nesretan. Jedan od njih glasio je: "Ovo je bio jebeno grozan tjedan, ali prijatelji mi pomažu da se izvučem. Moram se sabrati", pisao je.

Međutim, još jučer su ispred njegova stana dežurali policajci u civilu, a hitna pomoć koja je jutros stigla, otišla je samo nekoliko minuta nakon dolaska. The Sun prenosi da se McQueen ubio još jučer, a da mu je tijelo nepomično ležalo u stanu oko 24 sata.


McQueen je bio jako blizak sa svojom majkom, a kada su se 2004. godine zajedno pojavili u jednim novinama gdje je poznatog dizajnera intervjuirala njegova majka, McQueen je rekao da mu je najveći strah da će umrijeti prije nje.

"Zločesti dečko modne industrije"

Prije tri godine samoubojstvo je počinila i njegova bliska prijateljica Isabella Blow, koja ga je izvukla iz anonimnosti i pomogla mu da postane zvijezda.

McQueen je za nekoliko dana trebao sudjelovati na London Fashion Weeku, a 9. ožujka je na Paris Fashion Weeku trebao pokazati svoju novu kolekciju.

McQueen je poznat kao zločesti dečko modne industrije; jednom je dizajnirao sako za princa Charlesa i u podstavu mu ušio "prostu poruku", a njegove radove obožavaju trendseterice diljem svijeta. Dugo godina je bio na čelu modne kuće Givenchy, nakon čega se odlučio za samostalnu karijeru i - uspio. Među poznatim zvijezdama njegove su kreacije nosile Sandra Bullock, Cameron Diaz., Lady GaGa i Rihanna.

U periodu od 1996. do 2003. godine četiri je puta proglašen britanskim modnim dizajnerom godine, a dobio je i priznanje za međunarodnog modnog dizajnera godine.

Utjecao na čitavu generaciju dizajnera

Alexandra Shulman, urednica britanskoga Voguea, u povodu samoubojstva velikoga dizajnera bila je vrlo jasna. Prema njezinim riječima, "McQueen je utjecao na čitavu generaciju dizajnera. Njegova fantastična mašta je bila bezgranična, što se očitovalo u kolekcijama koje je objavljivao".

"S jedne je strane Alexander bio vodeća figura u stvaranju fantastičnih modnih događaja koji su u sebi kombinirali dizajn, tehnologiju i performans, a s druge je bio genij modernog vremena čiju su gotičku estetiku prihvatile žene diljem svijeta", zaključila je Shulman.

Hal Rubenstein, modni ravnatelj InStyle magazina, rekao je kako je McQueen svoj rad započeo kao "krut i ljut dizajner", ali je s vremenom smekšao, čime je postao prihvatljiviji modnoj industriji. Prema Rubensteinovim riječima, McQueen je začetnik infiltriranja tehnologije u modu. "Promijenio je način na koji gledamo revije", zaključio je Rubenstein.

Cindy Weber Cleary, također ravnateljica u InStyleu, rekla je da je McQueen bio veliki talent koji je uvijek čeznuo za napretkom. "On je uvijek razmišljao unaprijed", rekla je Cindy Weber Cleary.

Viktor Drago: Apsolutno najstrašnija vijest za modni svijet

Jedno od najpoznatijih imena na hrvatskoj modnoj sceni, umjetnički direktor i producent "Cro a Portera" Viktor Drago, jednako je tako bio šokiran viješću o McQueenovoj smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je apsolutno najstrašnija vijest za modni svijet, jer je on bio jedan od najvećih modnih vizionara. Za njega moda nije bila samo puka priča o odijevanju, on je svojim kreacijama i svojim revijama slao duboku poruku, ponekad mračnu i strašnu, ali vrlo jasnu poruku u kojoj je preispitivao smisao mode i put kojim će se kreacije kretati u budućnosti" rekao nam je Drago.

McQueen je, podsjetio je Drago, bio intelektualac među dizajnerima, pa iako je otišao vrlo mlad sa modne scene, ostavio joj je jako puno, jer je već prvom svojom kolekcijom podigao prašinu u dizajnerskim krugovima, natjeravši modni svijet da o njemu govori s uvažavanjem.

"Bio je prije svega veliki umjetnik", zaključio je Drago, konstatirajući kako je niz nesreća koje su ga zadesile posljednjih mjeseci za njega kao velikog emotivca očito bio preveliki teret s kojim se nije mogao nositi.

Marko Grubnić: Svijet je izgubio velikog umjetnika

I jedan od razvikanijih modnih stilista u Hrvatskoj, Marko Grubnić, poznatiji kao Modni mačak, kratko je prokomentirao iznenadnu smrt kreatora Alexandera McQueena, rekavši kako je jako pogođen viješću o njegovu odlasku.

"Svijet mode je izgubio velikog čovjeka i iznad svega velikog umjetnika. Posljednjih sam godina pratio njegov rad, izuzetno sam ga cijenio i bio sam veliki poklonik njegovih kreacija, posebno muške kolekcije", rekao je Grubnić za Index, dodajući da  i sam posjeduje nekoliko komada odjeće s potpisom Alexandera McQueena koje posebno obožava..

"Teško mi je shvatiti zbog čega ljudi dižu ruku na sebe" rekao je, komentirajući tako način na koji je McQueen otišao.

Matija Vujica: To je užasan gubitak za svijet mode

Kreatoricu Matiju Vujicu, koja se upravo vraćala iz Pule sa angažmana u tamošnjem kazalištu, iznenadili smo s viješću o McQueenovoj smrti.

"Iznenađena sam i šokirana, to je užasan gubitak za svijet mode. Alexander McQueen načinio je veliki pomak u modi i iskreno se nadam da ima dostojne nasljednike koji će nastaviti njegov rad" kazala je Vujica.

Pamti ga, kaže, po prekrasnim kreacijama i u njezinom će sjećanju ostati kao dizajner koji je stvarao modu koja joj se izuzetno sviđala i koju je sa zadovoljstvom pratila.

Ivica Skoko: Najveće modno ime na svjetskoj dizajnerskoj sceni

Dizajner Ivica Skoko Indexu je rekao da mu je strašnu vijest o smrti Alexandera McQueena javila njegova dobra prijateljica, stilistica Ivana Bilandžija.

"Šokiran sam, jer je McQueen za mene najveće modno ime koje je postojalo na svjetskoj dizajnerskoj sceni" rekao je Skoko, dodajući i kako je razočaran jer smatra da je njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za svjetsku modu.

"Prato sam njegov rad i divio sam se načinu na koji je razmišljao i stvarao" rekao je Skoko, ponovivši kako ga je McQueenov odlazak istinski šokirao i rastužio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara