UBIUDR za preispitavanje odluke o financiranju Hrvatskoga slova

UDRUGA branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) Podravke smatra kako bi zagrebački Gradski ured za kulturu trebao preispitati svoju odluku i "Hrvatskom slovu" dodjeliti barem onoliko sredstava koliko i drugim listovima za kulturu Vijencu i Zarezu.

Predsjednik te udruge Mladen Pavković u današnjem otvorenom pismu hrvatskim intelektualcima i zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu napominje kako je naprosto nevjerojatno da je tim novinama, koje okupljaju velik broj istaknutih suradnika, odobreno iz ovogodišnjeg proračuna tek 35.000 kuna.

"Na taj se način po dobrom starom komunističkom sistemu želi ušutkati ili, bolje rečeno, ukinuti to glasilo, kao da u Hrvatskoj postoji još desetak sličnih listova, pa tobože nije važno što Hrvatsko slovo više neće izlaziti! Sramno da sramnije ne može biti", navodi Pavković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatra kako bi hrvatska javnost, a poglavito hrvatski intelektualci morali prekinuti novu "hrvatsku šutnju", jer ako se tako nastavi, kako dodaje, bojimo se da će opstati samo "podobne" novine i časopisi, koji već sada vladaju hrvatskim medijskim prostorom.

Ocjenjujući smiješnim obrazloženje zašto se tom tjedniku dodjeljuju tako mala sredstva, Pavković ističe da se na stranicama tog tjednika, za razliku od mnogih drugih, barem može objaviti odgovor, dok se u većini listova i časopisa, koji se obilno financiraju iz ovih ili onih izvora, to može jedino putem sudskih presuda, a najčešće ni tada.

U pismu se poziva hrvatske intelektualce da se već jednom i javno oglase, da kažu "dosta" ovakvoj "hrvatskoj kulturnoj politici", dosta je da nam sudbinu kroje oni kojima je hrvatska kultura mrtvo slovo na papiru!

U pismu se napominje kako u Hrvatskoj postoji malo novina i časopisa koji kontinuirano objavljuju tekstove vezane uz Domovinski rat, a da je Hrvatsko slovo jedan od onih tjednika koji ne zaobilaze hrvatsku povijest, te da je iznimno dobro prihvaćen i među hrvatskim braniteljima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara