Ubojici psa prijeti dvomjesečna zatvorska kazna

Ubojici psa prijeti dvomjesečna zatvorska kazna

U SRIJEDU je održano posljednje ročište na suđenju Ostoji Babiću, koji je prije godinu dana ubio svog psa premlativši ga šipkom, sjekirom i vilama. Državno odvjetništvo zatražilo je od Općinskog suda u Vrbovcu da Babiću odredi dvomjesečnu zatvorsku kaznu. Ukoliko sutkinja Jasna Zoretić prihvati prijedlog Državnog odvjetnišva, bit će to najveća kazna ikad dosuđena u Hrvatskoj za zlostavljanje životinja.

Babić je pred sudom priznao da je umlatio svog psa do smrti, te je ustvrdio kako on ne bi ni bio u sudnici "da je to pseto išta valjalo". Dodao je kako "pas nije ništa valjao jer se veselio prolaznicima", te da je "cvilio na lancu", zbog čega ga je i odlučio ubiti.

Podsjetimo, susjedi Ostoje Babića su 4. prosinca 2004. godine oozvali policiju nakon što su oko sat vremena slušali cviljenje psa i nakon što su vidjeli u dvorištu Ostoje Babića kako netko zamahuje velikim predmetom i udara psa.

Kujica se je od siline udaraca i neizdržive boli uspjela istrgnuti s lanca i šepajući preći cestu kako bi potražila spas u susjednom dvorištu, pokušavajući se sakriti od mučitelja. Ostoja Babić je krenuo za psom sa sjekirom u ruci, ali se zaustavio na cesti kako bi pitao susjeda da li bi on, kao student veterine, mogao ubiti psa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesretna kujica je, već potpuno malaksala i omamljena od udaraca pala i umirala u mukama. Kako je, prema navodima svjedoka, bila unakažena, potpuno krvava po cijelom tijelu, a na glavi joj je nedostajao komad čeone kosti veličine pola dlana, dok joj je iz velike rane istjecala moždana tvar, policajac koji je stigao na poziv susjeda joj je skratio muke hicem iz pištolja.

Na suđenju Babiću saslušana su četvorica svjedoka, među kojima su bila i dva policajca koji su došli na mjesto zločina i hicem iz pištolja skratili muke nesretnoj kujici.

Udruga Prijatelji životinja reagirala je na ovaj zločinački čin prosvjedom ispred kuće Ostoje Babića i pokretanjem potpisivanja peticije za njegovo najstrože kažnjavanje, a za koju je u samo tjedan dana prikupljeno preko 2400 potpisa, koje je Udruga predala Općinskom Državnom odvjetništvu Grada Zagreba.

Kazneni zakon za slučajeve teškog zlostavljanja i mučenja životinja predviđa novčanu kaznu do 150 dnevnih dohodaka ili kaznu zatvora do šest mjeseci, a udruga Prijatelji životinja je u priopćenju poslanom u redakciju Indexa istaknula kako je paradoksalno da postojeći Zakon o dobrobiti životinja, koji bi trebao štititi životinje, nema kaznenih odredaba za ovakve zločine, čime se zlostavljači životinja ohrabruju na mučenje životinja s obzirom da, zbog manjkavosti Zakona, za to neće morati snositi odgovornost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara