Učka: SDP i IDS potpisali sporazum o zajedničkom izlasku na izbore

PREDSJEDNIK Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Ivica Račan i predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić potpisali su danas na Učki sporazum o izlasku na izbore kojim su se te dvije stranke obvezale da će na izbore za Hrvatski sabor u 8. riječkoistarskoj izbornoj jedinici izaći sa zajedničkom kandidacijskom listom.

Na novinarsko pitanje o nazivu koalicije, nositelju kandidacijske liste i osobama koje će biti kandidirane predsjednik SDP-a Ivica Račan je odgovorio kako je zasad poznato da će koalicija i lista nositi naziv SDP-IDS, te da će nositelj liste biti iz IDS-a. Na listi će biti po sedam članova obiju stranaka, a imena i poredak kandidata bit će naknadno poznati.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić je dodao da će imena kandidata iz IDS-a biti poznata do 20. listopada.

U sporazumu se ističe da će SDP i IDS izraditi programski dokument na kojemu će se temeljiti izborni nastup u 8. izbornoj jedinici. Stranke će osnovati zajednički izborni centar na razini te izborne jedinice, a njegovo će se sjedište tek odrediti. Naknadno će se imenovati i voditelj kampanje te dvoje njegovih zamjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sporazumu stoji kako će u zajedničkom programskom dokumentu SDP-a i IDS-a biti istaknuta opredijeljenost da vlast obnašaju pošteno i u službi građana, da će biti protiv zloporabe dužnosti, te da će se zauzimati za političku stabilnost na svim razinama, za održiv i brz gospodarski razvoj i ostvarivanje reformi uz poštivanje regionalnih osobitosti. Bit će istaknuta i potreba "učinkovitog okvira" za pridruživanje Eurpskoj uniji i poticanje suradnje na lokalnoj razini, te ostvarivanje ljudskih prava, promicanje snošljivosti, multietičnosti i multikulturalnosti.

Troškove kampanje SDP i IDS će podijeliti na dva jednaka dijela, a sva ostala pitanja o kampanji u 8. izbornoj jedinici bit će uređena na razini izbornog centra te jedinice.

Na novinarsko pitanje o nadnevku parlamentarnih izbora Račan je odgovorio da će se oni održati u drugoj polovici studenoga, te da će za nekoliko dana i to znati. Dodao je kako ova vlast prije izbora, to jest do 15. listopada, mora završiti dio posla u svezi s pridruživanjem naše zemlje Europskoj uniji.

Predsjednici SDP-a i IDS-a iskazali su zadovoljstvo danas potpisanim sporazumom. Račan je rekao da te stranke nude prepoznatljiv i dobar program. Jakovčić je ustvrdio da će "birači, glasujući za koliciju SDP-IDS, glasovati za jasan i politički program", poznat još od godine 1990., te kako je riječ o "pobjedničkoj koaliciji koja donosi političku stabilnost".

Po riječima člana Predsjedništva SDP-a Slavka Linića cilj je koalicije SDP-a i IDS-a na parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici osvojiti 8 od ukupno 14 mandata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara