Udruga poslodavaca: Za razminiranje treba osigurati 400 milijuna kuna

UDRUGA humanitarnog razminiranja ocijenila je danas da bi Vlada u ovogodišnjem proračunu trebala osigurati 400 milijuna kuna kako bi 23 tvrtke koje se bave razminiranjem, uz cijenu od 10 kuna po četvornom metru, mogle u ovoj godini razminirati 40 četvornih kilometara površine.

Lani je za razminiranje iz proračuna izdvojeno svega 165 milijuna kuna, a nedostatak novca doveo je do svih drugih problema - niske cijene rada, pada kvalitete i stradanja sedmero pirotehničara, rečeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Cijena rada 2002. godine bila je 10,50 kuna po četvornom metru, da bi u ovoj godini pala na šest kuna, a neki pirotehničari su primali i po 3,3 kune, rekao je predsjednik udruge Miljenko Crnjac.

Državi je stalo jedino do cijene razminiranja, a ne do kvalitete rada tvrtki koje se time bave. Od Vlade smo posljednjih godina bezuspješno tražili donošenje Zakona o razminiranju i drugih propisa kojima bi se utvrdili kriteriji i uvjeti za obavljanje poslova razminiranja, raspisivanje natječaja i program školovanja pirotehničara, kaže Crnjac.

On priznaje da cijenu razminiranja određuju poslodavci, no tvrdi kako je cijena pala jer nije raspisivano dovoljno natječaja, a raspisivani su u nepovoljnim zimskim mjesecima i u situaciji kada pojedine tvrtke nisu radile po nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crnjac je dodao kako je 165 milijuna kuna iz državnog proračuna bilo nedostatno za pokriće troškova 23 tvrtke koje se stvarno bave poslovima razminiranja (ukupno je registriranih 50).

Dodaje kako je od bivše Vlade zatraženo i pooštravanje kriterija za otvaranje novih tvrtki, izjednačavanje domaćih i stranih tvrtki, te uvođenje kazni i zatvaranje onih koji rade nezakonito.

Dopredsjednik Udruge Damir Lukić podsjeća da je država za razminiranje u deset godina trebala osigurati sedam milijardi kuna, što bi godišnje iznosilo 700 milijuna kuna.

Budući da do nikakvih pomaka nije došlo, Udruga humanitarnog razminiranja predložit će novoj Vladi svoje mjere za uređenje djelatnosti razminiranja u Hrvatskoj.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara