Udruga rast: Nije točno da je Lečevica idealna za odlagalište otpada

UDRUGA građana za zaštitu Dalmatinske zagore RAST na današnjoj je konferenciji za novinare iznijela tvrdnje suprotne onima županijskih čelnika i stručnjaka koji su obavili prvu fazu istražnih radova na lokaciji budućega županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lečevici i ocijenili da je to idealna lokacija za odlagalište otpada.

Nije točno da je ta lokacija idealna, rekao je predsjednik Udruge Anđelko Parčina, jer je udaljena samo 400 metara od najbližih kuća, a ne pet kilometara. Osim toga, nastavio je, to je porozno zemljište s velikim geološkim rascjepima, što potvrđuju rezultati dosad obavljenih istražnih radova, pa bi svaki tektonski poremećaj ugrozio slijev rijeke Čikole, koja vodom opskrbljuje veći dio Dalmatinske zagore. Također, nije točno da na toj lokaciji nema ništa osim makije, jer upravo se tamo nalazi stoljetna hrastova šuma, sa stablima visokim i do 40 metara, kazao je Parčina, i novinarima pokazao videozapis s toga terena, koji to potvrđuje. Taj videozapis poslan je danas ministru zaštite okoliša Boži Kovačeviću.

Do sada su već napravljene tri studije, koje za gradnju centra nude 14 lokacija, ali ni jedna od njih ne spominje Lečevicu, tvrdi Parčina, ističući kako je Županija preko noći ubacila u Prostorni plan Lečevcu i proglasila ju idealnom. Sada novom studijom, za koju je već potrošeno tri milijuna kuna, Županija to želi i dokazati. Međutim, za gradnju županijskoga centra za gospodarenje otpadom u Lečevici ne postoji ni ekonomska opravdanost jer je predaleko od velikih naselja, koja su glavni proizvođači otpada, a i svjetska praksa potvrđuje da se takvi centri grade uvijek u rubnim dijelovima velikih gradova, tj. u industrijskim zonama, ustvrdio je Parčina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici udruge ističu da traže poštivanje struke i želje stanovnika toga područja, a ne politike.

Parčina je najavio sazivanje Općeg sabora Dalmatinske zagore po uzoru na Otočni sabor, koji bi osmislio i vodio računa o njezinim razvojnim interesima. Zauzimat ćemo se za dobivanje statusa sličnoga područjima od posebne državne skrbi i za osnivanje posebne izborne jedinice, kako bi se u Saboru čuo i glas dalmatinskoga zaleđa, rekao je Parčina. Sabor će sazvati na jesen, a u petak, 2. svibnja, udruga RAST je pozvala sve novinare na okupljanje na spornoj lokaciji u Lečevici, kako bi se i sami uvjerili o kakvom se području radi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara