Udruga slijepih studenata putem čestitki upozorava na svoje probleme

UDRUGA slijepih i slabovidnih studenata "Šišmiš" i marketinška agencija Grey Worldwide: Zagreb zajednički su osmislili i poslali božićne i novogodišnje čestitke.

Putem čestitki žele upozoriti na probleme slijepih i slabovidnih studenata u Hrvatskoj te pozivaju javnost na suradnju i pomoć uplatom donacija za projekte i rad "Šišmiša" na žiro-račun 2360000-1101506562 ili dobrovoljnim radom u udruzi, informacije na telefon 01 6191 239.

U Hrvatskoj danas živi 5.800 slijepih osoba, a na hrvatskim sveučilištima trenutno studiraju 34 slijepa i šest slabovidnih studenata.

Školovanje i život slijepih i slabovidnih studenata uvelike je otežan neprilagođenim uvjetima i nedostatkom odgovarajuće opreme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalo s uređajem koji pismo pretvara u govor, uz koji su potrebni uređaj za sintezu govora za hrvatski jezik i uređaj koji distribuira podatke na brajevom pismu, iznosi 120.000 kuna.

Trenutno samo dva posto od 5.800 slijepih ima računalnu opremu.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu smještena je knjižnica za slijepe s 5.000 knjiga od čega svega tristotinjak stručnih naslova.

Studentski dom "Cvjetno naselje" u Zagrebu jedini je studentski dom u Hrvatskoj čiji je jedan kat adaptiran za studente invalide.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara