Udruga sudaca ustraje na isplati naknada za godine staža

PREDJSEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj predao je danas ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt materijale koji bi, kako je rekao, vlast trebali navesti da sucima prizna naknade za godine radnog staža.

Nakon sastanka s ministricom pravosuđa u njenom uredu Gredelj je izjavio da joj je predao pisane materijale u kojima je UHS iznio argumentaciju koju "vlada nije imala na umu kada je u proceduru poslala dopune Zakona o plaćama sudaca", kojima su sucima suspendirane naknade za minuli rad.

Ne želeći tu "argumentaciju" javno iznijeti, Gredelj je rekao kako je cilj navesti Vladu i Sabor da sucima priznaju pravo na naknadu.

Ustvrdio je da bi isplata naknada na osnovi radnog staža državu koštala oko 33 milijuna kuna, od čega bi joj se preko poreza i prireza vratilo oko 13 milijuna kuna. No, s njegovom se ocjenom nije složila ministrica pravosuđa, rekavši da bi taj iznos državu stajao oko 60 milijuna kuna, jer bi se povišica odnosila i na državne odvjetnike.

Na današnjem sastanku nije se razgovaralo o navodnim nezakonitostima prilikom imenovanja predsjednika sudova, jer je, tvrdi Gredelj, "ministrica sama u javnosti rekla da će taj problem riješiti". Udruga sudaca smatra da su nezakonito izabrani svi predsjednici sudova za čija je mjesta natječaj raspisan prije razrješenja dotadašnjih predsjednika.

Po Gredeljevim riječima, osim "ogromne većine" predsjednika sudova upitna su i imenovanja nekih državnih odvjetnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do susreta s Gredeljom, po riječima ministrice Škare Ožbolt došlo je na njenu inicijativu kako bi se uspostavila kvalitetna suradnju s Udrugom s kojom Ministarstvo želi surađivati u svim reformskim potezima vezanim za poboljšanje rada pravosuđa.

Pojasnila je da je na sastanku, među ostalim, bilo riječi o izmjenama Zakona o sudovima, te o planovima za ubrzanje sudskih postupaka i smanjenju zaostalih predmeta.

Ustvrdivši da su s dolaskom nove ministrice ostvareni uvjeti za partnerske odnose, Gredelj je rekao da s Ministarstvom očekuje plodnu suradnju "u korist hrvatskog pravosuđa".

"Do sada se od nas očekivalo da govorimo ono što netko želi čuti, a sada smo u poziciji da se želi čuti ono što govorimo", kazao je Gredelj.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara