Udruga Vukovar traži ukidanje vladine uredbe i otkup stanova po prijašnjim uvjetima

UDRUGA Vukovar jutros je ispred Hrvatskog sabora zastupnicima dijelila letke sa zahtjevima da se poništi vladina Uredba za otkup stanova u hrvatskom Podunavlju, odnosno da se stanovnicima Podunavlja, kojih je oko 10000 omogući da stanove otkupe po istim uvjetima kao i građani u drugim dijelovima Hrvatske.

Predsjednik Udruge Vukovar Zoran Šangut novinarima je izjavio da je vladinom Uredbom iz ožujka ove godine cijena otkupa stanova trostruko veća za Vukovarce i druge stanovnike Podunavlja u odnosu na ostale građane Hrvatske, a i drugi su uvjeti nepovoljniji, kao godine otkupa, kamate, ukinute su olakšice na godine radnog staža i djecu, stan se ne može prodati 10 godina, iako su ostali građani to mogli nakon plaćanja prve rate.

Dodao je da je Zakon o stanarskom pravu važio do 15. listopada 1997., a Vukovarci su se u Vukovar vratili 15. siječnja 1998.

Dok je primjerice u ostalim dijelovima Hrvatske otkupna cijena stana površine 50 četvornih metara iznosila oko 40000 kuna, sada se u Vukovaru i ostalim dijelovima Podunavlja za to treba izdvojiti oko 120000 kuna, navodi Šangut. Otkup je za druge hrvatske građane bio na rok 32 godine i s kamatom od jedan posto, a za stanovnike Podunavlja taj je rok 20 godina, a kamata je pet posto, rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Vukovar traži da se o problemu otkupa stanova u hrvatskom Podunavlju provede i parlamentarna rasprava.

Šangut je rekao da je Udruga Vukovar prikupila 13000 potpisa hrvatskih građana protiv te Uredbe i peticiju uručila premijeru Ivici Račanu zahtijevajući da razmotri problem i donese pravedno rješenje. Iako je obećao premijer nas nije pozvao na razgovor, dodao je.

Zahtjev za poništenjem Uredbe Udruga Vukovar poslala je predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću, potpredsjednicima Sabora, predsjednicima parlamentarnih stranaka, zagrebačkom nadbiskupu Josipu Bozaniću, a danas će ga poslati i predsjedniku Stjepanu Mesiću, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Vukovar Zoran Šangut.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara