Udruga zaštitara nezadovoljna prijedlogom Zakona o privatnoj zaštiti

UDRUGA zaštitarskih djelatnosti nezadovoljna je Konačnim prijedlogom zakona o privatnoj zaštiti, jer se njime, kako tvrde, neće riješiti problemi privatnih zaštitarskih poduzeća i spriječiti monopolistički položaj državne zaštitarske tvrtke ´AKD Zaštite´.

Privatni zaštitari nezadovoljni su i što prilikom izrade zakonskog prijedloga nije zatraženo njihovo mišljenje, kao i što taj tekst nije dostavljan na ocjenu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Udruge zaštitarskih djelatnosti Ankica Vrbanac.

Kako bi se riješio ´teški položaj´ privatnih zaštitara Udruga je zatražila sastanak s Vladom.

Vrbanac je naglasila je da je glavni problem ´nelojalna konkurencija´ državne zaštitarske tvrtke AKD Zaštita jer je Vladinom odlukom ta tvrtka određena kao jedina koja može štititi osobe i imovinu u tijelima državne i lokalne vlasti.

Unatoč te odredbe, koju je u međuvremenu opovrgla Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, državna zaštitarska tvrtka u posljednje vrijeme privatnim zaštitarima nezakonito preuzima i poslove u privatnim trgovačkim društvima, kazala je Vrbanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je AKD bez javnog natječaja dobila poslove i u nekim državnim tvrtkama, u kojima su ranije za manju cijenu radili privatni zaštitari.

Mišljenja smo da država potiče AKD Zaštitu kako bi u njoj zbrinula otpuštene djelatnike iz ministarstava obrane i unutarnjih poslova, no time se ne bi riješio problem prevelikog broja zaposlenih u javnom sektoru, jer je AKD Zaštita također državna tvrtka, naglasila je Vrbanac.

Dodala je kako su privatni zaštitari također zainteresirani za upošljavanje bivših vojnika i policajaca, te da je Udruga od Zavoda za zapošljavanje već zatražila pomoć u prekvalifikaciji tisuću nezaposlenih, koji bi odmah nakon dobivanja zaštitarske licence dobili posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara