udrugama iz domovinskog rata odobreno više od 15 milijuna kuna

Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za ovu je godinu raznim udrugama iz Domovinskog rata predvidjelo je 15 milijuna i 100 tisuća kuna proračunskog novca za potporu njihovu radu i programima što je na istoj razini kao i lani, priopćilo je danas Ministarstvo. L

Ukupno 24 udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata na državnoj razini dobit će 11,130.000 kuna izravne potpore za odobrene programe, poput obilježavanja blagdana, športskih priredaba, tiskanja knjiga, tribina te druženja branitelja i članova njihovih obitelji.

Odobrene su i 353 tisuće kuna jednokratnih potpora za programe devet udruga.

Također, odobrene su 572 tisuće kuna za četiri zajednička programa Ministarstva i udruga: organizaciju zajedničkih tematskih okruglih stolova (120 tisuća kuna), obilježavanje blagdana i obljetnica (120 tisuća kuna), organizaciju 3. hodočašća hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji "Marija Bistrica 2003." (220 tisuća kuna) i sudjelovanje na 45. međunarodnom vojnom hodočašću "Lourdes 2003" (112 tisuća kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše državnog novca, 2,270.000 kuna, dobit će Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, koju vodi general Đuro Dečak, za sedam projekata od kojih je najskuplji organizacija "Finalnih športskih natjecanja republičkih udruga". Nešto manje novca, točnije 2,2 milijuna kuna, dobit će Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata za šest programa od kojih je "Susreti djece branitelja" najskuplji (1,450.000 kuna).

Obje udruge članice su Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata koje blisko surađuju s Ministarstvom. Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata - HVIDR-a, u skladu s najavama ministra Ivice Pančića nije dobila ni lipe državnog novca. Udruga stopostotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata za projekt "Tematski skup - stručna analiza" dobit će stotinu tisuća kuna.

Najmanje novca, po 80 tisuća kuna, dobit će Udruga razvojačenih hrvatskih branitelja za projekte dokumentarnog filma i obilježavanje obljetnice "Šibenik" te Zajednica udruga "Hrvatski vitezovi-ratni veterani" za športske i rekreacijske programe i proslave blagdana.

Ta odluka s Ugovorom o financijskoj potpori za odobrene programe dostavit će se udrugama, a kad se potpiše ugovor, potpore će se isplaćivati u mjesečnim obrocima. Po ugovoru udruge su obvezne podnositi financijska izvješća o utrošku novca na temelju odobrenih programa, ističu u Ministarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara