Uginula baranjska dvoglava zmija

BARANJSKA dvoglava zmija, koja je prije četiri mjeseca pronađena u Zlatnoj Gredi u Kopačkom ritu, kao rijedak fenomen u prirodi, uginula je prije nekoliko dana, a po riječima osječkog veterinara dr. Antuna Jankovića koji se o njoj brinuo, ne bi preživjela ni u prirodi, pa je pokušaj da naraste u kontroliranim uvjetim bio tek šansa da preživi.

Janković je za Hinu rekao da je ´dvoglava zmija cijelo vrijeme tijekom četiri mjeseca bila dobrog raspoložena, jela je i to s obje glave, no da je jedno jutro nađena mrtva te da je, osim anomalije dvoglavosti, bila riječ i o drugim anomalijama´.

Dodao je da je bilo zanimljivo promatrati ponašanje dvoglave zmije jer su ´obje glave samostalno djelovale´, primjerice ´jedan dan jela je jedna, a drugi dan druga glava´.

Baranjsku dvoglavu zmiju pronašao je prije četiri mjeseca Siniša Urbanović, čuvar šume i tikveškog lovišta, te ju je predao vlasniku gimnazije ´Gaudeamus´ Saši Šakiću, čiji učenici postižu izuzetne rezultate na državnim natjecanjima iz biologije. Učenica ´Gaudeamusa´ Marija Rafajac, koja je državna prvakinja u biologiji, protekla četiri mjeseca bavila se proučavanjem dvoglave baranjske zmije o čemu će pripremiti rad za natjecanje iz biologije, kazao je danas Šakić.

Dvoglavu zmiju odmah nakon pronalska pregledao je biolog Joszef Mikuška s Pedagoškom fakulteta u Osijeku, istaknuvši da je riječ o zmiji bjelici koja je ´prirodni fenomen i rijetkost u prirodi isto kao što su rijetkost sijamski blizanci´. Kada je pronađena, bila je stara oko mjesec dana i dugačka oko dvadesetak centimetara. Iako zmija bjelica naraste i do dva metra, dvoglava je zmije u četiri mjeseca promatranja narasla svega nekoliko centimetara.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara