Ugledni Europljani naglasili kršćanske korijene EU

SKUPINA od dvadesetdvoje uglednih Europljana, među kojima su nekadašnji predsjednici i premijeri država te dobitnici Nobelovih nagrada, pozvala je u četvrtak Europsku uniju da prilikom izrade novog Ustava ne zanemari kršćanske korijene Europe.

Ta je skupina, u kojoj su i nekadašnji predsjednici Njemačke Richard Weizsaecker, Portugala Mario Soares i Mađarske Arpad Goncz, u priopćenju objavljenom u pariškom dnevniku Le Mondeu ustvrdila kako je kršćanstvo dalo veliki doprinos europskim idealima ljudskih prava i snošljivosti među državama.

Upućujući prikrivenu pljusku Francuskoj, skupina koja se sastoji od kršćana i židova sa svih razina političkog spektra - kritizirala je "uskosvjetovnu viziju europskih društava" i "inzistiranje na ekskluzivnom modelu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje vjere je ključno jer je kršćanstvo u korijenu temeljnog poimanja osobe u Europi", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Francuska se snažno protivi spominjanju vjere u Ustavu EU o kojem bi odluka trebala biti donesena u prosincu, a na suprotnim su pozicijama Španjolska, Portugal, Irska, Poljska, Češka, Litva, Malta i Slovačka.

Papa Ivan Pavao II također je pokrenuo kampanju da se kršćanstvo spomene u budućem europskom Ustavu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara