Ugovor Italije i Vatikana o proučavanju inkvizicije

VATIKAN i Italija potpisali su u utorak ugovor o suradnji na zajedničkom istraživanju razdoblja inkvizicije, jedne od najcrnjih stranica povijesti Crkve, izjavio je predstojnik ureda za tisak Svete Stolice Joaquin NavarroValls.

Istraživanjem će se obuhvatiti djelovanje Inkvizicije u Italiji, pa i španjolske Inkvizicije, a ticat će se svih kaznenih postupaka za krivovjerje, vračanje i druge prijestupe protiv vjere.

Vatikan je u lipnju ove godine objavio podebeo spis o Inkviziciji i mučenju koje je ona provodila, zbog čega je papa Ivan Pavao II. u ime Crkve zatražio oprost tijekom proslave Jubileja 2000.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inkvizicija je bila "bolno poglavlje koje kršćani trebaju proučavati s duhom otvorenim za pokajanje", izjavio je Papa tom prigodom.

Inkvizicija, koja je utemeljena u prvoj polovici XIII. stoljeća, bila je crkveno sudište čije je suce i istražitelje papa službeno ovlastio da sude osobama osumnjičenim za krivovjerje.

Prema spisima koji se čuvaju u Vatikanu, provedeno je sto tisuća kaznenih postupaka u kojima je na lomačama spaljeno pedeset tisuća ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara