Uhićen Ante Jelavić

Uhićen Ante Jelavić

ANTE JELAVIĆ, bivši predsjednik HDZ BiH uhićen je jutros u svojoj obiteljskoj kući u mostarskom naselju Bare između 4,30 i 5 sati, potvrdio je za BH Internet dnevnik Pincom.info, mostarski odvjetnik Josip Muselimović.

Kako doznaje Pincom.info, policajci su uzeli i osobni Jelavićev laptop, a prilikom pretrage kuće bilo je i nesporazuma zbog dječjeg pištolja za koji su mislili da je pravi.

Osim Jelavića, prema riječima odvjetnika Muselimovića, uhićen je i bivši ministar obrane F BiH Miroslav Prce i bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić.

"Između 4,30 i 5 sati, nazvali su me iz kuće Jelavićevih. Rekli su mi da su upale naoružane osobe s kapuljačama preko glave i odveli Antu u nepoznatom pravcu. U kući su u tom trenutku bili njegova supruga Iva i djeca. Naknadno sam saznao da je on odveden u Federalni MUP, u Sarajevo gdje se i sada nalazi.Telefonom sam se čuo s gospodinom Jelevićem, on se dobro osjeća i zamolio me da preuzmem njegovu obranu, što sam i prihvatio, izjavio je za Pincom.info odvjetnik Muselimović.

Na upit zna li razloge uhićenja Muselimović je izjavio kako pretpostavlja da je Jelavićevo uhićenje povazano sa slučajem Hercegovačka banka. Muselimović je potvrdio da ovaj slučaj vodi državno tužiteljstvo BiH. U proljeće 2001. godine zbog sumnji u nezakonito poslovanje međunarodna je zajednica blokirala sve račune Hercegovačke banke. Intervencijom SFOR-a tada je zaplijenjena i dokumentacija Hercegovačke banke.

Protiv Jelavića navodno postoje još dvije kaznene prijave: zbog njegova zauzimanja za hrvatsku samoupravu u BiH i zbog navodnih zlouporaba u vezi HVO, rekao je Muselimović, ali je dodao kako uhićenje ne treba dovoditi u vezu s tim.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, prema riječima glasnogovornice MUP-a HNŽ-a Lejle Trivun, nije bilo upoznato s ovom akcijom, niti je u njoj sudjelovalo.

Pincom.info neslužbeno doznaje da je bilo planirano i uhićenje Ivana Medića, koji je izbjegao privođenje jer je pobjegao u Hrvatsku.

MUP Federacije BiH potvrdio uhićenja u Hercegovini

Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH potvrdilo je kako je protekle noći na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije provedena policijska akcija u kojoj su uhićene tri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju Uprave policije federalnog MUP-a koje je objavljeno u Sarajevu navodi se kako je provedena uspješna akcija u kojoj su federalnim policajcima potporu pružali i pripadnici SFOR-a.

U toj je akciji obavljeno uhićenje tri osobe, a ona je, prema objašnjenju federalnog MUP-a izvedena temeljem naloga suda Bosne i Hercegovine zbog kaznenih djela koja se odnose na osnivanje i rad Hercegovačke banke iz Mostara.

Federalni je MUP objavio samo inicijale uhićenih osoba. Trojica uhićenih nalaze se u pritvoru i nad njima se provodi kriminalistička obrada, priopćio je MUP Federacije BiH.

Ashdown ne želi komentirati uhićenja u Mostaru

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown nije htio komentirati uhićenje Ante Jelavića, Miroslava Prce i Miroslava Rupčića koje su jutros u Mostaru uhitili pripadnici MUPa Federacije BiH.

"Niti sam povezan sa time niti želim komentirati", rekao je Ashdown i dodao kako je to u nadležnosti domaćih (bosanskohercegovačkih) vlasti, te da će sudske vlasti utvrditi njihovu eventualnu krivnju.

>>Pratite razvoj događaja na izvoru: Media Index BiH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara