Uhićen donedavni poljski ministar unutarnjih poslova

Uhićen donedavni poljski ministar unutarnjih poslova

DANAS je Poljsku, u posljednje vrijeme naviknutu na političku nestabilnost, potresla vijest o uhićenju Janusza Kaczmareka, bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Kaczmarek je uhićen pod optužbom da je namjerno medijima odavao službene tajne kako bi "torpedirao" istragu o korupciji, odnosno da je upozorio vicepremijera Andrzeja Leppera kako bi upravo on trebao biti njen predmet. Osim Kaczmareka su uhićeni i bivši poljski ravnatelj policije Konrad Kornatowski te čelnik državne osiguravajuće tvrtke.

Većina promatrača poljskih zbivanja uhićenje Konratowskog dovodi u vezu sa sutrašnjom sjednicom parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi. Konratowski je trebao svjedočiti o navodima da su poljske tajne službe po nalogu desničarskog premijera Jaroslawa Kaczynskog neovlašteno prisluškivale i špijunirale njegove političke protivnike.

Kaczmarek, bivši bliski saveznik braće Kaczynski, na mjestu ministra unutarnjih poslova se nalazio od veljače do početka kolovoza ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli tjedan je Kaczmarek istoj parlamentarnoj komisiji izjavio kako su tajne službe uistinu špijunirale protivnike braće Kaczynski.

Uhićenja se dovode u vezu sa skorim izvanrednim parlamentarnim izborima, koji su najavljeni nakon što je Lepperova stranka "Samoobrana" razvrgnula koaliciju s desničarskom strankom "Pravo i pravda" braće Kaczynski.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara