Uhićen pripadnik Al Qaede u Jemenu

POSLJEDNJI pripadnik skupine američkih Jemenaca iz savezne države New York, kojega su američke vlasti tražile zbog obuke u logorima al Qaede u Afganistanu, uhićen je u Jemenu, piše u četvrtak The New York Times.

Jaber Elbaneh je u pritvoru u Jemenu i u tijeku su pregovori o izručenju Sjedinjenim Državama, izvijestio je NYT pozivajući se na jemenske i američke dužnosnike.

Šestorica američkih Jemenaca iz Lackawanna u New Yorku priznala su krivnju pred sudom prošle godine za pomaganje terorističkoj organizaciji čiju su obuku pohađali u logoru u Afganistanu 2001. Osuđeni su na zatvorske kazne do 10 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elbaneh se nikad nije ni vratio iz Afganistana i SAD-u je prošle jeseni ponudio nagradu do 5 milijuna dolara za informaciju koja bi vodila njegovu uhićenju.

Vlasti su rekle kako nije bilo dokaza da je skupina pripremala bilo kakav teroristički napad.

Šestorka je izjavila kako su išli u Afganistan jer su bili uvjereni da se kao muslimani moraju pripremati za obranu svoje vjere. U istrazi su opisali oružje i eksploziv kojim su se obučavali te govor Osame bin Ladena na obuci o ljudima koji će napasti Ameriku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara