Uhićenje stratega Mohameda težak udarac al Qaidi

SJEDINJENE Države smatraju kako je uhićenje glavnog planera al Qaide, Halida Šeika Mohameda težak udarac skupini i vjeruju da bi on mogao odvesti i do samoga Osame bin Ladena.

Halid Šeik Mohamed uhićen je zajedno s još dvojicom osumnjičenih terorista u subotu u Rawalpindiju u blizini pakistanskog glavnog grada Islamabada. Mohameda Sjedinjene Države smatraju za mozak napada na New York i Washington 11. rujna 2001. i povezuju sa skoro svim terorističkim napadima u posljednjih pet godina.

Njegovo uhićenje su zajednički izvele pakistanske snage sigurnosti i agenti američke CIA-e, a cijeli poduhvat planirala je CIA.

Mohamed je uhićen nakon što je prošloga tjedna u gradu Quetti uhvaćen drugi operativac al Qaide koji je potom odveo agente do kuće u predgrađu Rawalpindija u kojoj se nalazio Mohamed.

Mohamed je najvažniji pripadnik al Qaide do sada uhićen. On spada u sam vrh organizacije i ispred njega su još samo vođa skupine Saudijac, Osama bin Laden i drugi u zapovjedničkoj hijerarhiji Egipćanin, Ayman Zawahiry.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da je Mohamed središnja osoba za al Qaidinu sposobnost planiranja i izvođenja terorističkih napda.

´Teško se može precijeniti koliko je ovo važno´, rekao je Fleischer. ´Osama bin Laden je glavni simbol terora. Halid Šeik Mohamed je glavni planer terora.´

On je kazao da uhićenje šalje dvije poruke. Jednu obiteljima žrtava terorističkih napada 11. rujna da je mozak napada uhvaćen i drugu al Qaidi: ´Samo je pitanje vremena prije nego dođemo do vas.´

Mohammeda opisuju kao stratega koji je koordinirao financije, novačenje i osiguravao novac za globalnu terorističku mrežu. On je jedan od najvažnijih pripadnika al Qaide koji sebe predstavlja kao šefa vojnog odbora skupine.

Mohameda povezuju s napadom na američki ratni brod USS Cole u Jemenu, ubojstvom novinara Wall Street Journala Daniela Pearla, bombaškim napadom na Baliju, napadom na sinagogu u Tunisu kao i napadima 11. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je obaviješten o Mohamedovom uhićenju predsjednik George W. Bush je kazao, ´To je fantastično´.

Mohamedova pozicija u skupini omogućuje mu da zna identitet i boravište al Qaidinih operativaca diljem svijeta kao i njihove planove za buduće napade.

Sjedinjene Države očekuju mnogo od ispitivanja Mohameda za kojega drže da vrijedi jednako kao i Osama bin Laden. On bi daleko od očiju javnosti mogao pružiti vrlo kosrisne informacije koje bi mogle odvesti i do samoga Osame bin Ladena kao i do ostalih čelnika al Qaide.

Od deset čelnika al Qaide prvog i drugog reda do sada je uhićeno ili ubijeno samo četiri. Na slobodi su i dalje Osama bin Laden i drugi u hijerarhiji Ayman Zawahiry te šef sigurnosti Egipćanin, Saif Adel, a na razini važnosti ispod njih savjetnik Mauritanac, Mahfouz Ould Walid, planer operacija, Jordanac, Abu Musab Zarqawi i koordinator u Pakistanu Tawfiq Attash.

´Prvo treba doznati što on zna i spriječiti eventualni budući napad´, rekao je visoki američki dužnosnik. ´On je bio umiješan u sve prošle napade, a znamo da je središnja osoba brojnih zavjera u Sjedinjenim Državama, Aziji i Europi´.

Mohamed je 37- godišnji Kuvajćanin, poznat i pod imenom Muktar Balucci. Diplomirao je u SAD-u na Sveučilištu AandT u Sjevernoj Carolini, govori nekoliko jezika i poznat je kao majstor prerušavanja što mu je omogućilo da se prikriva u okolici Karačija i Islamabada unatoč nagradi od 25 milijuna dolara koju je State Deprtment ponudio za informaciju koja bi vodila njegovu uhićenju.

On je proveo izvjesno vrijeme u Hamburgu s pripadnicima ćelije al Qaide koji su oteli zrakoplove i izvršili napad na New York i Washington 11. rujna 2001. prije samoga napada koji je organizirao.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara