Uhićeno četvoro Amerikanaca pod sumnjom da su htjeli izvršiti atentat na Obamu

Uhićeno četvoro Amerikanaca pod sumnjom da su htjeli izvršiti atentat na Obamu

AMERIČKI FBI istražuje slučaj o muškarcu uhićenom s puškama, municijom i drogama u njegovom kamionu, koji je navodno prijetio atentatom na demokratskog kandidata Barack Obamu. Osim njega, policija je uhitila još dvoje muškaraca.

"Još uvijek je rano govoriti o tome koliku prijetnju su ti muškarci predstavljali i jesu li oni to uopće mogli i sprovesti", kazao je jedan visoki dužnosnik vlade SAD-a, koji je htio ostati anoniman zbog trajanja istrage. Dodao je kako ta trojica muškaraca na kraju svega mogu ispasti da su samo bili nadrogirane budale. Glasnogovornica FBI-ja Kathy Wright potvrdila je kako FBI istražuje slučaj ali nije htjela iznositi pojedinosti oko toga.

Tharin Gartrell, 28-godišnjak, uhićen je u nedjelju rano ujutro, nakon što ga je u predgrađu Denvera zaustavila policija. U njegovom kamionu pronađene su dvije puške, od kojih jednu s optikom, pancirku, kutije s municijom, amfetamine i walkie-talkije, kazao je detektiv Marcus Dudley.

Lokalni mediji javljaju kako je Gattrell potom policiju odveo u hotel u Glendaleu, predgrađu Denvera, gdje je muškarac, kasnije identificiran kao 33-godišnji Shawn Robert Adolf, pokušao pobjeći skočivši kroz prozor sa šestog kata. Adolf je slomio nogu i nedugo potom je uhićen.

Isto tako je uhićen Gatrellov 32-godišnji poznanik Nathan Johnson, kao i njegova djevojka Natasha Gromek, koja je odsjela u jednom od denverskih hotela.

Američki mediji prenose izjave federalnih dužnosnika koji tvrde kako su neki od osumnjičenika prilikom uhićenja iznosili prijetnje protiv Obame, odnosno navodni plan da se demokratski predsjednički kandidat ustrijeli snajperskom puškom prilikom održavanja završnog govora na demokratskoj izbornoj konvenciji u Denveru, i to na stadionu pred 75.000 ljudi. Međutim, većina njih drži da prijetnje nisu ozbiljne, s obzirom da su uhićeni "metheadovi", odnosno ovisnici o metamfeminima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, lokalni mediji vjeruju da su uhićenici povezani sa Sons of Silence, bikerskom bandom povezanom s ekstremnim rasističkim organizacijama.

Uhićeni Gatrell je, navodno, imao debeli policijski dosje, koji se uglavnom tiče posjedovanja i preprodaje te opasne droge. Prilikom uhićenja je bio pod istragom vezanom uz krijumčarenje "metha".

"U potpunosti smo sigurni kako ne postoji bilo kakva realna prijetnja predsjedničkom kandidatu Baracku Obami, ljudima na konvenciji demokrata, kao ni ljudima u državi Colorado", kazao je federalni tužitelj Troy Eid.

Više podataka o uhićenju i navodnoj uroti se očekuje na tiskovnoj konferenciji koju  bi se trebala održati danas popodne u uredu federalnog tužitelja.

K.S.
Foto: The Sun

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara