UHPA: Crkva je iznad svih zakona

MAJA STANIĆ, predsjednica Udruge hrvatskih putničkih agencija – UHPA upozorava da Crkva na vjerskim izletima ne osigurava hodočasnike, niti ispostavlja račune. Ističe da se krše tri zakona, a inspekcija niti provjerava niti kažnjava.

Stanić kaže da je Crkva organizacijom izleta i aranžmana nelojalna konkurencija putničkim agencijama. Vjernici koji putuju u organizaciji Crkve uopće nisu osigurani, pa se krše njihova potrošačka prava. Oni nemaju osiguranje, niti imaju osiguranja za zdravlje, prtljagu i za posljedice od nesreće.

Kako vjernici putovanja plaćaju u gotovini, i kako im se ne ispostavljaju računi, nije uračunat niti PDV, pa nema niti poslovnih knjiga.

UHPA od Crkve traži da izabere agencije s kojima će raditi ili da osnuje svoju.

“Ako im već država dopušta da se mise plaćaju bez računa i poreza, barem bi pri organizaciji putovanja trebali poštovati Zakon o potrošačima, o obveznim odnosima te Zakon o turističkoj djelatnosti. Očito je da je Crkva iznad svih zakona” – kazala je Stanić za 24sata.

Pročelnik Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću Zvonimir Ancić o izletima u organizaciji Crkve ne zna ništa. Rekao je da se treba raspitati po župama, kako bi vidio kako se putovanja organiziraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara