UHS: izjave čelnika braniteljske udruge nedopustiv su pritisak na suce

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) zatražila je danas od nadležnih državnih tijela mjere protiv dvojice čelnika Koordinacije braniteljskih udruga Cetinske krajine koji su, smatraju u UHSu, svojim prijetnjama u vezi sa suđenjem generalu Mirku Norcu počinili kazno djelo prisile na suca.

Predsjednik UHS-a Vladimir Gredelj je u današnjem priopćenju zatražio od najviših predstavnika braniteljskih udruga na nacionalnoj razni da se ograde i ispričaju zbog prijetnji i uvreda pojedinih članova udruga na račun sudaca.

Ante Jozić i Ante Smolje, predsjednika i glasnogovornika Koordinacije, prekjučer su na konferenciji za novinare izjavili da presuda generalu Norcu mora biti oslobađajuća, da bi svaka druga bila uvreda za branitelje, te da su se u slučaju neoslobađajuće presude spremni organizirati radi iskazivanja građanskog neposluha i pritiska na aktualnu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gredelj takve izjave smatra najsnažnijim i najizravnijim pritiskom na sudu u posljednje vrijeme.

Po njegovom mišljenju, takve prijetnje sucima posljedica su i ´konstantnog benevolentnog ponašanja vlasti prema takvim pojavama´.

Gredelj ističe da razumije potrebe braniteljskih udruga ´da demonstriraju svoju vjeru u nevinost, bezrezervnu odanost i potporu jednom od svojih članova, usprkos tomu što ga se tereti za ratni zločin´, ali napominje da pojedincima njihov braniteljski status ne daje pravo ignorirati hrvatski pravni poredak i naređivati sudu kakvu presudu treba donijeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara